top of page

En altan er meget mere end en hyggekrog under åben himmel

Som et fristed med masser af glæde og frisk luft, bliver lejligheder med altaner mere og mere eftertragtede i dagens Danmark. Men en altan er langt mere end bare en behagelig hyggekrog– den er nemlig en lille økonomisk perle, som kan få lejlighedens værdi til at skyde i vejret.
Når du har en lejlighed med altan, har du rig mulighed for udendørs middage, botaniske projekter, tørring af tøj og masser af frisk luft generelt – alle elementer, som er med til at give en øget herlighedsværdi til den enkelte.


Men en altan er ikke bare værdifuld som et behageligt uderum, den er også en gevinst ud fra et rent økonomisk perspektiv.

En altan fungerer nemlig som en lille økonomisk perle, som kan få lejlighedens værdi til at skyde i vejret – og ud over merværdien i sig selv, er dette også et vigtigt faktum, hvis du på et tidspunkt skal sælge eller udleje lejligheden.Højere kvadratmeterpris – Større merværdi

En lejlighed med altan er mere eftertragtet end en lejlighed uden altan – kort og godt.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Home, er de økonomiske fordele ved at have en altan også helt tydelige: når en lejlighed har en altan, vil den ikke bare sælges hurtigere med et mindre afslag, men den vil også have en betydelig merværdi for ejer/udlejer i form af en højere pris pr. kvadratmeter sammenlignet med en lejlighed uden en altan. Med andre ord: lejlighedens samlede værdi stiger.


Kigger man på eksempelvis København, så vil dette helt grundlæggende betyde, at kvadratmeterprisen på københavnske altanlejligheder vil stige med omkring 4-6%. Dette svarer ifølge Home til, at den samlede merværdi for lejligheden kan forventes at være i omegnen af 200.000 – 300.000 kr.


Selvfølgelig kan forskellige faktorer påvirke en eventuel værdistigning, og dem skal der derfor tages højde for. Det kan være faktorer som eksempelvis størrelsen og placeringen på altanen samt størrelsen og placeringen på selve lejligheden. Derudover kan værdistigningen også påvirkes, hvis altanen eksempelvis ligger ud mod en stærkt trafikeret vej.


Ikke desto mindre, og med øje for sådanne faktorer, vil en altan på lejligheden stort set altid være et aktiv for dig på den ene eller anden måde – og en måde at fremtidssikre lejligheden på.


Dagens Danmark: Altaner er et must for danskerne

Danskerne har i den grad fået øjnene op for altaner, og mange byboere går rundt med altandrømme summende i maven. Ifølge tal fra Ejendomsforeningen.dk er efterspørgslen på lejligheder med altaner også eksploderet i de seneste år.


At finde en lejlighed med altan er tilmed blevet et must for de fleste byboere i dagens Danmark, og altanlejligheder i gadebilledet er nu mere normen end undtagelsen i de største danske byer. Hvor det for blot et årti siden kunne være vanskeligt at finde en lejlighed med altan i eksempelvis Hovedstaden, er det i dag et langt mere hyppigt syn.


Grunden til denne ændring skal blandt andet findes i omrokeringer i det politiske landskab, hvor Københavns Kommune eksempelvis har korrigeret retningslinjerne for, hvornår et altanprojekt kan godkendes.

Tidligere var det for eksempel ikke tilladt at opsætte altaner ud mod gaden. Dette er nu ændret, hvilket giver langt større frihed til de københavnske byboere – og især til alle dem, som også ønsker sig en altan.


Du kan læse mere om kommuner og regler for opsætning af altaner lige her.


Børnefamilier og ældre bliver boende

En anden forklaring på, hvorfor flere og flere danskere i dag ønsker at have en lejlighed med altan, er den menneskelige konstellation og sammensætning i storbyer som eksempelvis København.

Den seneste årrække har nemlig budt på en voksende tendens, hvor flere par, også når de får børn, vælger at blive boende i byen. Samtidig vælger flere fra den ældre generation også at blive boende i storbyens oase.


Denne udvikling understøtter den eksplosive fremgang i antallet af lejligheder med altaner. I stedet for at tilegne sig en villa eller et rækkehus med have, som kræver jævnlig vedligeholdelse og mere rengøring, så finder flere danskere en lejlighed med altan i byen mindst lige så værdifuld. Det lader dem i mange tilfælde være tættere på både familie og venner, samtidig med at de kan nyde godt af storbyens glæder.


Fra hyggekrog til en lukrativ investering

Men bør du investere i en altan? Et element som en altan kan have en stor nytteværdi og egenværdi for en lejlighed og dets indbygger(e). Men det er også en investering, hvor faktorer som placering, beliggenhed og størrelse selvfølgelig kan have en betydning for, hvor stor en værdistigning en altan vil tilføre lejligheden.


Dertil har det også betydning, hvilket altanfirma man bruger til anskaffelsen af en altan. Her kan vigtigheden af at benytte sig af et fagkyndigt altanfirma med erfaringen og ekspertisen på plads, ikke understreges nok. Hertil kan fx en bygherrerådgiver også være behjælpelig i forhold til hele processen.


Ikke desto mindre, og når alt kommer til alt, så er ejendomsmæglere i stor enighed omkring den betydelige merværdi som en altan vil tilføre en lejlighed. Derfor, og i langt de fleste tilfælde, anses en altan som en god investering på baggrund af både den samlede herlighedsværdi og den økonomiske gevinst.


En altan er altså en lukrativ investering – og altså langt mere end bare en hyggekrog.

Commentaires


bottom of page