top of page

4 tips: Slip for duer på altanen - vores bedste tips til fuglefri altan

Duer elsker at opholde sig og bygge reder på altaner. Små fugleunger kan i teorien være en hyggelig tanke at følge på nært hold, men duer larmer og sviner, og så er det svært at få dem til at drage videre, når de først har slået sig ned på din altan. Men der er heldigvis ting, du kan gøre. Her er vores 4 bedste råd til at slippe for duerne.


1: Fjern rederne så hurtigt som muligt

Når du ser et begyndende redebyggeri, gælder det om at fjerne det med det samme. Rederne på det tidlige stadie ligner ikke fuglereder i klassisk forstand, men er mere en bunke af dueklatter, lidt fjer og små pinde. Man må være hurtig, for når først reden er lavet, og der er æg i den, så har duerne en gang for alle besluttet sig for, at det er der, de bor.

Når du fjerner den ufærdige rede, så husk gummihandsker. Duerne er nemlig ikke kun irriterende – deres afføring er også fyldt med bakterier og syre. Og så kan det være en god ide at slutte af med noget desinficerende og lugtfjernende, der er beregnet til udendørs brug, for at tage lugt og bakterier efter reden.


2: Brug altanen meget

Duer kan ikke lide for mange forstyrrelser, og de slår sig helst ned et sted, hvor der er roligt. Det kan du forpurre ved at bruge altanen så meget som muligt. Hvis du har husdyr, så send dem ud på altanen ofte. Hvis en hund eller kat har sin daglige gang på altanen, kommer der sjældent dueproblemer.

PressWires facts om duer

  • Dueklatter indeholder op mod 60 forskellige sygdomsfremkaldende bakterier og svampesporer. Hvis du har fået dueklatter på vasketøjet, skal du vaske det ved 60 grader. Duereder og dueafføring på altanen kan også give mennesker influenzalignende sygdomme og betyde mider og andet kryb inde i lejligheden.

  • Dueklatter indeholder så meget urinsyre, at man kan risikere, at bygninger, biler og altanmøbler kan få ætsningsskader.

  • Duerne i byerne stammer oprindeligt fra tyrkiske brevduer, og de vender tilbage til det sted, hvor de er udklækket. Det betyder, at jo flere unger der udklækkes på din altan, jo flere voksne fugle vil vende tilbage og bygge rede i bygningen til næste år. Der kommer altså bare flere og flere, hvis man ikke tager hånd om problemet med det samme. Derfor må alle i bygningen sørge for, at duerne ikke slår sig ned og dermed vender tilbage.


3: Lav noget larm

Hvis dueproblemet er meget stort, kan du sætte noget støjende op på altanen som fx en vindklokke eller tomme dåser, der rasler mod hinanden i vinden. Faren er, at det forstyrrer din og dine naboers nattesøvn, men duerne forsvinder med garanti.

Man kan også eksperimentere med at afspille optagede fugleskrig, hvis man ikke selv har mod på at lave lydene – og hvis man og naboerne kan holde det ud!

Se vores flotte stålaltaner


4: De drastiske metoder: Net, pigge og wire

Er man utrolig plaget af duerne, er den eneste mulighed for at forebygge duernes indtog et net foran altanen. Det er dog kun muligt på bestemte typer af altaner, og i nogle boligforeninger er det ikke tilladt. Det giver heller ikke altanen et særlig indbydende look. Mange bruger dueskræmmere som klistermærker, figurer af rovfugle eller blanke cd’er, men det er ikke effektivt, for duerne er kloge og ikke nemme at narre. De vender sig hurtigt til den nye indretning.

Man kan også sætte pigge eller wire op der, hvor duerne sidder, så de ikke kan hvile på kanten af taget eller gelænderet. Men det kan godt være en lettere farlig løsning, hvis man selv eller ens børn rammer ind i dem.


Andre småfugle kan være hyggelige at se på

Duer er ikke charmerende fugle, men vi har før plæderet for, at man kan tiltrække andre småfugle til altanen med fuglekugler, fordi småfuglene er hyggelige at kigge ud på i de kolde måneder. Der er selvfølgelig større risiko for småfugleklatter, men hvis du gerne vil kigge på gråspurv, musvit og rødhals, kan du finde en nem opskrift på fuglekugler, der hjælper småfuglene gennem vinteren, her i tip # 7.

Vær opmærksom på, at duerne ikke skal have mulighed for at spise af maden. Man kan også få foderhuse, hvor store fugle som duer ikke kan komme ind.

Comments


bottom of page