top of page

Har I sikkerhed for jeres penge i altanbyggeriet?

Et byggeri af enhver art kan være et stort og langvarigt projekt. Derfor kan jeres boligforening have mange penge ude at svømme. Men hvad sker der, hvis byggefirmaet går konkurs, når I får bygget altaner? Uden en god sikkerhedsstillelse risikerer I at tabe alle jeres penge. Her går vi i dybden med, hvor vigtigt det er at have sikkerhed for jeres penge, og hvordan I undgår at miste dem.
I dette blogindlæg vil vi forklare, hvordan I bør agere i forhold til jeres entreprenører, hvis I vil være sikre på, at jeres penge er i gode hænder. Den overordnede opfordring lyder, at I hurtigst muligt i en byggeproces skal få styr på, hvordan byggefirmaet eller entreprenøren kan stille sikkerhed for jeres penge og give jer garanti for både penge og kvalitet.


Tjek som det første byggefirmaets likviditetsgrad

Det er desværre ikke alle, der husker at få stillet sikkerhed for de penge, som de betaler for et længerevarende byggeri med. Sørg derfor for som det første at tjekke entreprenørens (som er byggefirmaet) likviditetsgrad – altså hvor økonomisk robust virksomheden er.


Likviditet er kort sagt det, som virksomheden har af kapital. Det kan man tjekke ved at kigge på byggefirmaets sidste to regnskaber, som er offentligt tilgængelige for store virksomheder. Den slags nøgletal kan man for eksempel finde på virk.dk. Det kan give et billede af, hvor godt det går for virksomheden, og om den er på vej mod konkurs.


Hvad er en garanti?

Der findes flere typer af garantier og flere forskellige måder, virksomheder laver sikkerhedsstillelse på. Grundlæggende er det sådan, at en garanti stilles af en tredje part, for eksempel en bank eller et forsikringsselskab. Den garanti giver kunden en sikkerhed for, at man ikke mister sine penge ved konkurs. For går et firma konkurs, uden at der er stillet sikkerhed, er pengene væk.


Hvorfor er det vigtigt?

Særligt ved de længerevarende byggerier som et altanprojekt er det vigtigt med ordentlig sikkerhed og garanti, fordi der kan ske rigtig meget på den tid, byggeriet varer. Det kan tage et år, og det er tid nok til, at der kan forekomme ændringer med både samfundsøkonomien og byggefirmaets økonomi. Dette er altid en udfordring med lange byggeprocesser.

En byggeproces kan derudover give anledning til meget papirarbejde. Det kan være svært at beskrive, hvor langt projektet er, og derfor kan det blive et meget uoverskueligt og uigennemsigtigt projekt for boligforeningen.


Der er meget bureaukrati forbundet med stadeopgørelser

I de fleste større byggerier, også altanprojekter, afregner man, efter forskellige dele af arbejdet er udført. Dette kaldes stadeopgørelser. Det er forbundet med meget bureaukrati, da parter på tværs af altanvirksomheden skal være enige om, hvor langt i processen byggeriet er. Det kræver meget tid og papir før dem på byggepladsen, ingeniøren og arkitekten på kontoret sammen med bygherren (som er boligforeningen, der ejer byggeriet) bliver enige om dette.

Det kan let løses endda med større fordele for jer ved en forudbetalingsgaranti, hvor I betaler for byggeriet forud og får 100 % garanti for hele entreprisesummen (den pris, byggeriet i alt koster). Det vil også komme til at spare jer tid og bekymringer i byggeprocessen.


Garanti for både penge og kvalitet

Den garanti, I skal kræve af jeres byggefirma, handler ikke kun om de penge, I har ude at svømme. Det handler også om at få garanti for, at I får et produkt, der lever op til den kvalitet, det skal. Det er altså ikke kun jeres penge, men også jeres produkts kvalitet, som I kan sikre ved at få stillet ordentlig sikkerhed og få en ordentlig garanti. Det er en særlig god ide at gøre i disse tider med de mange sager om ulovligt opsatte altaner.


Hvad skal man gøre?

Hver gang I står over for en byggeproces, skal I som noget af det første tænke på garanti og sikkerhed. Det kan I for eksempel gøre ved allerede i de indledende samtaler med byggefirmaer at spørge firmaerne, hvordan de stiller garanti, og hvordan de forholder sig til sikkerhedsstillelse. På den måde kan I sammenligne sikkerhed og likviditetsgrad hos de forskellige firmaer, som I indhenter tilbud fra. Så er I sikre på, at I vælger det firma, der ikke kommer til at hælde jeres penge ud ad vinduet.


Hos MinAltan har vi en 100 % garanti stillet af Tryg. Vi har det, der hedder en forudbetalingsgaranti. Vores kunder betaler det fulde beløb, inden byggeprocessen går i gang, mod at vi stiller den fulde garanti. Få et tilbud på altaner.

Comentarios


bottom of page