top of page

Dyrk smagfulde krydderurter og grøntsager på altanen

En frodig altan er ikke kun en fryd for øjet, den kan også være en fornøjelse for smagsløgene. I de lune måneder er det skønt at høste krydderurterne til aftensmaden eller purløgen til æggemadden fra altanens krukker eller altankasser. Her får du gode tips til, hvordan du kan komme i gang med krydderurterne på altanen, og hvilke du skal vælge.En nyttehave lige uden for vinduet

Altanen er et godt sted at plante nyttige ting, som du kan bruge i din mad. På den måde har du friske krydderurter til maden. Og så pynter alt det grønne også flot på altanen sammen med de blomster, som nogle af krydderurterne har. Nogle krydderurter er lettere at plante og få til at gro end andre, men med lidt øvelse og gode materialer kan du få friske krydderurter fra altanen i mange måneder.


Køb gode krydderurter til at plante ud For at krydderurteprojektet skal lykkes, kræver det gode krydderurter at plante og ikke mindst ordentlig jord. Det duer ikke at købe krydderurter i supermarkedet og plante ud. De har ikke et stort nok rodnet, som det kræves, for at planter bliver ved med at vokse. Gå på planteskole, og køb urter i god kvalitet og god jord og gødning. På planteskolen kan du også få gode råd til, hvordan du får krydderurterne til at vokse og gro under de forhold, der er på din altan.

Her kan du læse om en række velegnede krydderurter til altanen, men det er kun dine smagsløg, der sætter grænsen.


Timian

Timian kender de fleste som tørret krydderi, men det giver en fantastisk smag, når det er friskt direkte fra potten eller altankassen. Den er god som altanplante, fordi den er meget robust og kan tåle det meste. Timian hjælper også miljøet på altanen, fordi dens små blomster tiltrækker bier, som er gode for blomsterne på altanen. Timian findes i forskellige udgaver, fx citrontimian og klatretimian. Man kan både så dem fra frø indendørs og plante dem ud eller købe færdigspirede planter. Man kan gemme og tørre timianen, så den gode smag varer helt ind i vinteren.


Purløg

Purløg er en klassiker som den sidste finish på en æggemad eller kartoffelmad, og den giver altid et flot pift til de fleste retter. Purløg kommer tidligt og bliver stående helt til frosten kommer. En stor fordel ved purløg er, at den blomstrer med fine, lilla blomster, som man endda også kan drysse ud over en salat og spise. Når vinteren begynder at melde sin ankomst, kan man grave planten op og lade den gro videre vinteren igennem i vindueskarmen. Man skal dog huske at purløg kræver meget gødning.


Persille

Persille er nok en af de mest kendte krydderurter herhjemme, og den danske nationalret stegt flæsk med persillesovs er fantastisk med hjemmedyrket persille. Persillen er flerårig og kan fås i flere varianter: Almindelig kruspersille, bredbladet persille og rodpersille. Plant persillen i muldrig, løs jord, og sørg for, at den får masser af sol. Persillen er meget velegnet til at fryse, så du også kan få persillesovs med hjemmedyrket persille om vinteren.


Oregano

Laver man pizza, skal man ikke snyde sig selv for at bruge frisk oregano frem for den tørrede. Det giver en helt anden smag. Oregano kan man både så selv eller købe som færdigspirede planter og sætte i krukker eller i altankasser. Den kan overvintre, hvis man beskytter den mod frost. Oregano skal stå i meget sol, og på en blæsende altan kan man plante den lidt mindre dværgoregano. Den kan man også plante i bunden af altankassen under de andre krydderurter. Der findes mange forskellige typer af oregano, man kan smage sig igennem.


Kørvel

Kørvel er en krydderurt, der er let at have med at gøre, fordi den vokser hurtigt. Man sår kørvel fra frø, og den titter frem efter et par uger. Efter 6 uger kan man høste og spise den. Kørvel smager lidt som lakrids, så den kan nemt blive et hit blandt børnene. Den skal have god og kraftig muld og vandes godt, men så er den også let at have med at gøre og vokser hurtigt. Det kan være en god ide at få en rutine med at så kørvel hver anden uge, for så har man hele tiden frisk kørvel.


Plant de krydderurter sammen, som har brug for samme næring Man kan med fordel samle de krydderurter i samme krukke eller altankasse, som har brug for samme næring. Krydderurter som persille, basilikum, purløg og løvstikke har brug for meget vand og gødning, så dem kan man plante sammen. Oregano og salvie har ikke brug for så meget gødning og vand, så de står også godt sammen.


Mynte

Der er ikke noget som at gå ud på altanen og høste mynte til sommerdrinken over dem alle: Mojito. Derudover er mynte fantastisk i indisk mad og i desserter og smoothies. Den er let at få til at gro – næsten for let. Den kan nemlig have en tendens til at brede sig og overtage det hele. Hold den derfor afgrænset i sin egen krukke, så den ikke overtager alle de andre krydderurter.


Basilikum

Basilikum er en dejlig krydderurt, der smager og dufter godt, og som kan bruges i mange forskellige retter. Den er dog lidt sværere at have med at gøre, så man skal sørge for jord med masser af næring og at vande den godt. Den er glad for sol, men kan ikke lide blæst – så er der skygge og blæst på altanen, må du dyrke den i en solrig vindueskarm. Der findes mange forskellige typer af basilikum endda i forskellige farver. Hvis du har mod på det, så prøv fx en kanelbasilikum.


Vælg krukker og altankasser, der ikke er giftige

Altankasser og krukker kan fås i alle mulige farver, faconer og størrelser og i mange materialer. Når du dyrker spiselige ting som krydderurter, er det vigtigt, at du bruger materialer, som ikke er giftige eller farlige. Der er ofte et symbol på krukker og altankasser, der indikerer, at de kan bruges til at dyrke ting, der skal spises. Det vil typisk være et symbol med et glas og en gaffel.


Rød perilla

Hvis du vil prøve noget lidt mere eksotisk, kan du plante rød perilla. Det er en japansk krydderurt, der bruges i sushi og supper. Den smager lidt af anis, og den kan også bruges i salater. Fordelen ved rød perilla er, at den er flot og dekorativ og hurtigt bliver meget høj, omkring 1 meter. Derfor er den bedst i krukke.


Gode krydderurter til den skyggefulde altan De fleste planter har det bedst med meget sol, men mange altaner ligger i skygge. Her er en liste over velegnede krydderurter til den skyggefulde altan:

  • Mynte

  • Oregano

  • Purløg

  • Timian

  • Citronmelisse

  • Persille

  • Laurbær

  • Koriander

  • Estragon


Der findes mange flere krydderurter, end vi har nævnt her, som er gode på altanen i altankasser og i krukker, så det er bare med at komme i gang, så altanen kan smage godt hele foråret og sommeren.

댓글


bottom of page