top of page

Undgå en farlig altan: Inspiration til et skridsikkert underlag

Når vinteren for alvor er over os, kan det skabe store udfordringer for vedligeholdelsen af din altan. Derudover kræver frostgraderne stor omtanke omkring sikkerheden, så hverken du eller din altan tager skade i vintermånederne.Om vinteren kan det blive en glat affære at bevæge sig ud på altanen – især med denne kolde januar, der allerede har resulteret i sne. Derfor får du her en guide til, hvordan du holder altanen skridsikker hele året, og især i vintermånederne.


Vinterudfordringer

Vinteren kan være en udfordring, når det drejer sig om en skridsikker altan. Sne, sjap og is kan gøre underlaget usikkert, når temperaturen når frysepunktet, og der er nedbør i luften. Man kan risikere en helt snedækket altan, et sjapfyldt underlag eller isglat gulv.


En altan skal have afvanding

Der er heldigvis regler, der beskytter altaner mod at blive en spejlglat skøjtebane. En altan skal nemlig have god afvanding. Det betyder i praksis, at vand, der falder på altanen, skal kunne løbe fra altanen med det samme, så det ikke bliver liggende. Er altanen bygget efter reglerne, bør man hverken kunne finde vandpytter eller isglat underlag på den. Det vil også ødelægge underlaget, hvis der permanent ligger vand på altanen.


Men hvordan kommer man disse glidebaner til livs? Sørg for at:

  • Holde trægulvet pænt

  • Undgå salt på altanen

  • Skrabe sneen væk

  • Passe på, hvis du dækker underlaget


Hold trægulvet pænt

På en altan med trægulv er det vigtigste for at holde gulvet pænt, at der ikke ligger eller står for meget på trægulvet, der kan give skjolder eller gøre det svært for vandet at løbe fra. Sørg for, at der ikke står noget på trægulvet, der holder på vandet.


Ingen salt på altanen

Man kan dog komme ud for, at der ligger sne, der kan være glat, eller der falder noget, der ligner isslag, som betyder, at altanen ikke er skridsikker. Her er det vigtigt, at man aldrig bruger salt på altanen for at tø is og sne op. Salt ødelægger gulvet og underlaget – især hvis det er af træ. Det er heller ikke særlig godt for miljøet at bruge for meget salt. Køb i stedet et optøningsmiddel, der kan sørge for, at is bliver til vand, som så kan løbe fra altanen.


Skrab sneen væk

Kan du ikke vente på, at sneen på altanen smelter og løber af altanen af sig selv, kan du skrabe eller feje altanen ren for sne. Sne er ikke belastende for træet, fordi det ikke er så vådt som fx sjap. For at bevare det gode naboskab bør du altid sørge for ikke, at skrabe sneen ned på din underbos altan.

Tip: Når du skraber sneen væk, så tænk på, om du skraber det hele ned på underboens altan. Det kan godt give lidt skår i det gode naboskab.


Pas på, hvis du dækker underlaget

Hvis man ønsker en mere skridsikker altan hele året, end trægulvet kan tilbyde, kan man lægge et skridsikkert underlag oven på træet. Det kan være en slags tæppe eller en anden type underlag. Her er det vigtigt, at underlaget ikke fugter træet, for så bliver det grimt og beskadiget, og der kommer skjolder, der ikke er særlig pæne eller sunde for træet. Det vigtige er, at underlaget kan tages ind, hvis der er meget regn, eller at det er hævet lidt over træet for eksempel med nogle dupper, så træet kan komme af med vandet og fugten. Stoftæpper, der klæber til træet, når det er vådt, er derfor en dårlig ide.


Comments


bottom of page