top of page

Spiselige blomster på altanen - grønt lige ved køkkenet

Det er oplagt at dyrke spiselige blomster i altankasser og krukker. Du får både noget smukt at kigge på og et delikat drys til salatskål og desserter.
Vidste du, at der er masser af smukke blomster, der også kan bruges som pynt og smagsgiver i mad? Mange af dem har i været anvendt i folkemedicinen som helbredende urter – og de er alle smukke og lette at dyrke i krukker og altankasser.


Tallerkensmækker

Kært barn har mange navne, og tallerkensmækker kaldes også for blomsterkarse og landløber. Både blade og blomster kan spises og har en karselignende smag, der giver et frisk pift i salatskålen og som pynt på sandwich og smørrebrød. Blomsterne har en mildere smag end bladene.

Frøstandene er på størrelse med ærter og kan eddikesyltes og bruges som store kapers. Du kan også plukke de helt tørre frøstande og knuse dem og bruge dem som et peber-lignede krydderi.

Den frodige plante kan sås fra frø i det tidlige forår eller købes som færdige planter. Der findes både en klatrende type, der er godt op af espallier og en hængende type, der danner et vandfald af blomster og blade fra altankasserne og ampler.

Den blomstrer fra juni til frost. Den klassiske tallerkensmækker har orange blomster, men i dag kan du få varianter med hvide, gule og mørkerøde blomster. Planten trives både i sol og halvskygge og tåler en let udtørring.


Morgenfrue

Dette er en rigtig mormor-blomst, der er utroligt let at dyrke og findes i mange varianter fra flade til kuglerunde pompom-agtige blomster.

Morgenfrue er kendt for sine sårhelende og hudplejende egenskaber og indgår i naturlægemidler mod solskoldethed, eksem og betændelsestilstande.

Du kan bruge de farvestrålende blomsterblade i salater og på desserter. Smagen kan være både sødlig og let bitter. Morgenfruer fåes i et væld af varianter fra lyst abrikosfarvede over den traditionelle solskinsgule til mørk orangerød.

Morgenfrue blomstrer over en lang periode og holder af en ret solrig placering. Du kan let så de små frø i april/maj. De spirer villigt og selvsår gerne sig selv.


Hornvioler

De smukke ‘mini-stedmoderblomster’ er en ægte forårsklassiker. Det er typisk en af de første blomster, der bliver plantet ud i altankasserne, da den tåler let frost.

Hornviolen fås i et væld af farver og blomstrer villigt til langt hen på efteråret. Bliver planten ranglet, så klip den ned til 8-10 cm højde og se, hvordan den skyder fra bunden igen. Hornviolen er i princippet en staude, så du kan være heldig, at den kommer igen år efter år. Desuden er den god til at selvså sig.

Blomsterne smager ikke af så meget, men er yndige og vil pynte på enhver salat eller dessert.

Planterne trives både i sol og i halvskygge. Sørg for at der er dræn i dine krukker og altankasser, da hornviolen bedst kan lide veldrænet jord.


Georginer

En helt perfekt altanplante, der giver et festfyrværkeri af farverige (eller hvide!) blomster fra juni til frosten kommer. Blomsterne er supergode til buketter – og så kan de oven i købet spises. Hvis du passer dine georginer med vand og gødning, så kvitterer de med en sand overflødighed af blomster fra først i juni til langt hen på efteråret.

Georginer – eller dahlia, som den også kaldes – er en knoldplante som Columbus havde med hjem fra Mexico sammen med andre spiseknolde som kartofler og yams. Du kan derfor sagtens spise rødderne, men de smager ikke af så meget. Det samme gælder for blomsternes kronblade, men til gengæld sætter de kulør på salater og smørrebrød.

Planten er meget frostfølsom, så når nattetemperaturen truer med minusgrader, så skal knoldene graves op og opbevares tørt vinteren over på et frostfrit sted. Til gengæld kan du dele dine georgineknolde til næste forår og få endnu flere planter.

Du kan både få lave sorter til altankasserne og mere kraftigtvoksende typer til krukkerne. Hvis du bor et sted, hvor det blæser meget, så er det en god idé at binde planterne op, så de ikke vælter.


Tagetes/fløjlsblomst

Endnu en mormor-blomst, der klarer sig storartet på altanen. Mange tagets er spiselige, men der er nogle sorter, der er mere delikate end andre.

Blomsten fra citrontagetes har små fine blade med en distinkt smag af – ja, citrus. Brug den som smagsgiver i salater og krydderolie. Smagen er tydelig og kraftig som en krydderurt.

Du kan også få tagetes med smag af ananas, appelsin og lakrids. De er alle delikate og et sjovt indslag i maden. Prøv at drysse blomsterbladene over nye, danske kartofler, blomkålssuppe eller mix en lækker kryddersmør

Planterne er etårige og du kan så dem i vindueskarmen i marts eller købe færdige planter. Insekter elsker også tagetes, så der er mange gode grunde til at dyrke denne klassiker på altanen.

De fleste tagetes er knaldgule (evt. med en snert af orange eller rød) men der findes enkelte cremefarvede varianter. Tagetes kan godt lide sol, men trives også i halvskygge.


Hjulkrone

Er du til ‘vild natur’ på altanen, så vil du elske hjulkronen! Den frodige plante giver et grøftekantsagtigt præg med masser af himmelblå eller hvide spiselige blomster.

Både blomster har en mild smag af agurk, der gør dem til et velsmagende drys på tzatziki og smørrebrød samt i drinks. De unge blade smager derimod af friske østers og kan bruges til en spændende salat til fisk og skaldyr.

Hjulkrone spirer særdeles villigt fra frø og giver kraftige planter på cirka en halv meter i højden og bredden. Giv gerne hjulkrone en plads i solen og vand den flittigt. Planten blomstrer fra midsommer til hen på efteråret, og de behårede blade er også meget smukke.

I folkemedicinen blev hjulkrone anvendt mod depression, PMS og hypokondri. Desuden fik ammende kvinder hjulkrone for at stimulere dannelse af mælk.


Kornblomst

Endnu en plante, der sender tankerne til sommerens vildtvoksende grøftekanter.

Den vilde kornblomst er ren blå, men du kan også få de smukke blomster i hvid, rosa, pink, rød, lilla og mørk – næsten sort – purpur.

Blomsterbladene har en meget mild, krydret smag der mest egner sig som drys på desserter eller i smoothies eller te.

Kornblomsterne bliver næsten en meter høje, så plant dem i en ret stor krukke og sæt den gerne i et hjørne, hvor der er læ og sol. De blomstrer overvældende omkring midsommer. Bier og sommerfugle elsker kornblomster!


Få en ny altan i København

Hvis du vil have en ny altan i København, så kan du besøge MinAltans Showroom, som ligger på Nordre Fasanvej 39, Frederiksberg eller booke en gratis besigtigelse af foreningens ejendom.

Comentarios


bottom of page