top of page

Skal du på ferie? Og vil du gerne holde liv i planterne på altanen imens du er væk?

Juli er ferietid og højsæson for blomster og køkkenhaven på altanen. Se her, hvordan du laver selvvanding til altankasser og krukker. Det er også nu, du kan lave stiklinger af stauder og sommerblomster og få masser af gratis blomster.


I juli måned er sommeren på sit højeste. Det er nu, du kan høste løs af afgrøderne i altan-køkkenhaven og blomsterne står allersmukkest. Juli byder forhåbentligt også på masser af solskinstimer og ferie.


Altanen i ferien

Skal altanens planter være alene hjemme en uge eller to mens du tager på sommerferie, så kræver det lidt forberedelse.

Har du mulighed for at alliere dig med en nabo eller ven, der kommer forbi og vander dine krukker og altankasser jævnligt, så er det den sikreste løsning. Alternativt kan du sende planterne på sommerferie hos en god ven med grønne fingre, der kan passe på dem mens du nyder din ferie.

Du kan også lade planterne være alene hjemme – især hvis det kun er en kortere periode. Start med at vande krukkerne grundigt igennem, så jorden er helt mættet med fugt. Sæt derefter planterne i det mest skyggefulde hjørne af altanen.


Selvvanding på altanen

Skal du kun være hjemmefra et par dage, så burde planterne kunne klare sig. Skal du være væk i længere tid, så kan det være en god idé at lave selvvanding.

Du kan købe færdige systemer til et par hundrede kroner i dit lokale havecenter. Du kan få forskellige modeller. Nogle af dem kræver tilkobling til en vandhane. Andre trækker blot vandet fra en spand eller balje.

Du kan også selv lave et undervandingssystem til dine krukker. Fyld først 10 cm vand i en balje. Derefter sætter du krukkerne ovenpå klodser af Oasis. Hvis der er god forbindelse mellem krukkens drænhul og den våde oasis vil planterne trække vandet op efterhånden som de bruger det.

Du kan også fylde en plastikflaske med vand, skrue låget på flasken, prikke huller i låget med en varm nål og så stikke flaskens hals ned i jorden. Så vil planterne også tage det vand, de skal bruge.


Altankøkkenhaven i juli

Det er nu, du skal spise løs af afgrøderne på altanen. Pluk dem gerne, når de er små og lækre i stedet for at vente til de er blevet så store som muligt. Når du har spist én afgrøde fra køkkenhaven, så kan du sagtens så en ny.

I juli kan du f.eks. så gulerødder, salat, spinat, ærter og palmekål. Husk at vande hyppigt – især hvis vejret er varmt og tørt.

Har du tomater og agurker på altanen, så vær flittig med at binde planterne op. Fjern tomaternes sideskud så planterne bruger energien på at danne friske tomater i stedet for mere bladmasse.

Skadedyrene er også på toppen her i juli, Vær på udkig efter bladlus, spindemider og andre ubudne gæster og gør noget ved problemet, så snart du opdager det. På altanerne står planterne ofte tæt, og skadedyr kan hurtigt sprede sig til alle dine krukker.

Også sygdomme som meddug spreder sig hastigt. Fjern de angrebne blade og sørg for at planten får luftcirkulation nok. Måske skal planten bindes op? Måske skal der tyndes ud i mængden af blade og skud? Måske skal planten sættes på en placering, hvor den får lidt mere vind?


Lidt om jordbær på altanen

Har du jordbær på altanen, så er det nu, at planterne sender masser af jordbærstiklinger afsted. Du kan let selv lave nye jordbærplanter ved at sætte stiklingerne i en potte med jord. De slår hurtigt rod, og så har du friske planter som du kan bruge på din egen altan eller som gave.

Skal du ikke bruge nye planter, så klip stiklingerne af, så ‘moderplanten’ bruger energien på at vokse i stedet for at udvikle jordbærbørn.


Jordbærplanter er supergode som bunddække under buske og små træer på altanen. De stiller ikke det store krav til jorden. Ved at dække den bare jord under planterne undgår du, at jorden tørrer ud og bliver skorpet og hård.


Krydderurter

Hvis krydderurterne producerer mere end du kan nå at spise, så høst dem nu og gem smagen af sommer ved at tørre urterne eller gemme dem i fryseren. Du kan også lave spændende kryddersalte og -olier. Der er masser af opskrifter på internettet. Jo mere, du plukker – jo flere nye skud kommer der.

Du kan også lade krydderurterne gå i blomst til glæde for både mennesker og insekter. Især planter som timian og oregano tiltrækker sommerfugle og bier.


Gødning er godt

Planterne har nu brugt det meste af den næring, der var i pottemulden, som de fik i foråret. Derfor skal du nu huske at gøde. Du kan tilføre flydende gødning med vandingsvandet eller bruge de små, pratiske gødnings-tabs ned i jorden. Så har planterne ‘krudt’ til fortsat at levere blomster og afgrøder. En sund næringsbalance i jorden gør desuden planterne mere modstandsdygtige overfor sygdomme.


Lav selv nye blomster

Kan du godt lide at fremelske dine egne planter, så er det nu du skal så to- og flerårige planter til brug i krukkerne til næste år. Du kan f.eks. så studenternelliker og stedmoderblomster. Gå på jagt i frøbutikkerne og se det store udvalg af spændende sorter, som man sjældent finder til salg i butikkerne.

Du kan også lave stiklinger af stauder og buske. Skær 5-10 centimeter af plantens topskud med en skarp og ren kniv lige under et bladpar. Der må ikke være blomster/knopper på skuddet.


Fjern de nederste blade og stik stilken i en potte med en blanding af pottemuld og grus/knust leca. Stiklinger kan ikke lide for meget sol, så sæt dem enten i en skyggefuld vindueskarm eller overdæk potten med mælkehvid plast. Vand jævnligt. Når stiklingen begynder at danne nye skud i bladhjørnerne er det normalt et tegn på, at den har sat rødder. Så kan du roligt plante den om i en større potte og sætte den ud på altanen.

bottom of page