top of page

Fugle på altanen - få glæde af fuglene hele året

Hele året er der mulighed for fugleliv på altanen. Har du et foderbræt eller en foderautomat på din altan, kan du få besøg af småfugle som spurve, mejser og musvitter lige uden for dit vindue.
Fugleliv året rundt

Det er hyggeligt og spændende for både børn og voksne at have fugleliv på altanen. Mange fodrer kun fugle, når det er koldt. Men fugle har brug for næring året rundt. Om foråret bruger fuglene meget energi på at bygge reder, og om sommeren ligger fuglene på æg og passer på de nye unger. Fuglene har i denne periode behov for at blive tæt på reden og sætter derfor stor pris på lettilgængelig føde.


Fuglefodring er en perfekt måde at holde liv i altanen om vinteren. Du bør dog fodre dem hele året rundt, hvis du først har lokket dem til i vinterhalvåret. Fuglene vænner sig i løbet af vinteren til, at de kan finde mad på din altan. Hvis du pludselig stopper med at fodre dem, når det bliver forår, skal de bruge energi på at finde nye fødekilder. Desuden holder fuglene op med at besøge din altan, hvis der ikke er noget mad at komme efter. Så både for fuglenes og din egen skyld bør du fodre dem hele året.


Store eller små fugle

Har du et foderbræt eller en foderautomat på din altan, kan du få besøg af småfugle som spurve, mejser og musvitter lige uden for dit vindue.

Større fugle som måger, duer, krager og skader kan også finde på at lægge vejen forbi, hvis der er mad i sigte. Ønsker du at undgå, at de store fugle forhindrer de mindre fugle i at nyde godt af foderet, skal du vælge en foderautomat i stedet for et foderbræt. En foderautomat afskærmer foderet, så det kun er småfuglene, der kan få fat i det. Samtidig giver en foderautomat mindre ’griseri’ på altanen.

Du kan også gennem foderet være med til at styre, hvilke fugle der besøger din altan. Småfugle som musvitter og spurve er vilde med olieholdige frø som solsikkefrø, hampefrø og nøddekerner. Fodrer du i stedet med brød og korn, skal du regne med at tiltrække de større fugle. Det samme gælder, hvis du vælger at fodre med majs, som især duer er glade for.


5 Tips til fodring af fugle Her kommer dine tips

1: Start tidligt Det er en god idé at starte med at fodre fuglene i starten af efteråret. Derudover er det vigtigt at give fuglene mad tidligt på dagen.

2: Lav selv din fuglefoder Det er nemt og billigt at lave sit eget fuglefoder. Udover du kan spare penge ved det er det også en hyggelig aktivitet for familien. Du skal huske at jo mere du varierer maden, jo større variation kommer der af fuglearter.

3: Sørg for vand Fuglefoder kan være meget tørt. Derfor er det vigtigt at sørge for, at fuglene får vand til maden. Her skal du, i vintermånederne, huske at lægge plastic i bunden af fuglebadet. Dette gør at man nemt kan få isklumpen ud. Derudover er det vigtigt at skifte vandet dagligt.

4: Ikke overfodre Det er vigtigt at man passer på med at overfodre. Dette vil tiltrække mange fugle og der vil derfor blive meget trængt ved fuglebrættet. Fugle kan bære på mange smitsomme sygdomme, og der vil være risiko for at sygdommene spreder sig mellem fuglene.

5: Pas på rotterne En anden grund til ikke at overfodre er rotter. Hvis der ligger mad ude når mørket falder på vil der være risiko for at rotterne opsøger resterne af maden.


Renlighed på altanen

Når du fodrer fugle på altanen, skal du sørge for at holde foderbrættet eller foderautomaten ren. En foderautomat skal vaskes en gang om måneden. Da fuglene ikke kan undgå at ’svine’ en smule, når de spiser, er det også vigtigt, at du en gang om ugen rengør dine møbler og gulvet på altanen. Vær opmærksom på, at fugle kan være bærere af sygdomme, som kan overføres til mennesker. Vask derfor dine hænder grundigt, når du har gjort rent efter fuglenes besøg.


Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.
bottom of page