top of page

Brug altanen som køleskab i de kolde måneder - win win

I de kolde måneder kan du udnytte den ekstra plads på altanen til at opbevare mad og drikkevare. Her er det vigtigt, at du ved, hvilke madvare der kan tåle at opbevares udendørs, og ikke mindst, hvad du bør holde øje med når du bruger altanen som køleskab.Mange bruger deres altan til at opbevare mad og drikkevarer på om vinteren. Det er også en rigtig god måde at spare plads i køleskabet og bruge naturens egne ressourcer og det miljøvenlige naturkøleskab på din altan. Men ved opbevaring af mad udenfor må man tage nogle forholdsregler. Her giver vi dig en liste over de ting, du skal holde øje med, når du opbevarer mad på altanen. Der er det nemlig ekstra nødvendigt jævnligt at følge med i, hvordan madvarerne har det.


Disse fødevarer er bedst at opbevare

Det er ikke alle fødevarer, der har lige godt af opbevaring udenfor. Her er en liste over dem, det kan gavne, især ved 0-5 grader.

  • Kål – det har det faktisk bedst koldere end i køleskabet.

  • Kartofler – som dog ikke kan tåle frost.

  • Generelt grøntsager og rodfrugter som porrer, knoldselleri og gulerødder

  • Æbler og pærer – dem skal du holde ekstra øje med og fjerne rådne frugter med det samme, ellers rådner det hele. Pærer har godt af ikke at røre ved hinanden, men man kan pakke dem ind i avispapir.

Disse fødevarer skal helst ikke skal opbevares på altanen

Visse fødevarer har bedst af at blive opbevaret i køleskab eller fryser med lige præcis de temperaturer og ingen udsving. De madvarer, der står på denne liste, tager dog ikke skade af at blive opbevaret på altanen et par dage, men hold ekstra øje med dem.

  • Kød

  • Mejerivarer

  • Rester – Det er dog en god ide at afkøle dem på altanen, så man ikke bruger køleskabets energi ved at sætte varm mad derind.

  • Øl og sodavand – du kan sagtens køle dem ned inden servering, men at lade dem stå derude for længe er ikke så godt for kvaliteten.

  • Tomater, bananer og avocado skal opbevares ved stuetemperatur.

Hold øje med lys

Mange grøntsager har brug for kulde og mørke. Derfor er det vigtigt, at du ikke opbevarer madvarerne frit fremme, men at de ligger i en isoleret kasse, boks eller kurv med låg, der gør, at maden er i mørke. Man kan isolere en kasse med avispapir eller halm.


Hold øje med skadedyr

Nogle fugle og insekter kan have tendens til at gå i dit fødevarelager på altanen, hvis du ikke sørger for, at det er lukket af, så de ikke kan komme til.


Hold øje med fugt

Fugt betyder, at madvarerne kan mugne og rådne. Derfor skal du sørge for, at der er tørt i den kasse eller kurv, du bruger, og at du ikke lægger fugtige madvarer ned i kassen eller kurven. Du skal ikke skylle maden, inden du lægger den ud til opbevaring på altanen, men måske kun børste jord af det, der er mest beskidt. Hold også øje med, om der dannes kondens, hvis du fx afkøler rester fra aftensmaden i kassen. Det kan være smart med nogle udluftningshuller i kassen, hvis den er meget tæt.


Hold øje med frosten

De fleste madvarer og drikkevarer har godt af at blive opbevaret koldt – men ikke under frysepunktet. Mange drikkevarer med kulsyre mister for eksempel meget af deres brus, hvis de har været frosset. Det er kun visse kåltyper og rodfrugter, der kan tåle begrænset frost uden at tage skade. Der er varmest op ad muren, så hvis det fryser, kan der godt være varmt nok der. Ellers kan man bruge kraftige flamingokasser med ekstra isolering, men under hård frost er det stadig svært at holde temperaturen i den type kasse over nul grader.


Tip: Få et termometer på altanen Hvis du anskaffer dig et udendørstermometer til altanen, kan du altid se, om temperaturen er optimal til at opbevare forskellige madvarer ved. Placer termometeret tæt på der, hvor du opbevarer maden, så du får den mest præcise temperatur, måske endda nede i kassen til maden.


Hold også øje med varmen

Når foråret begynder at komme med varmere temperaturer – eller hvis du har en altan med meget direkte sol ­– kan altanen godt blive for varm til mange madvarer. De ting, der skal have køleskabstemperatur for at holde sig, har ikke godt af at blive opbevaret på altanen, hvis det bliver for varmt. Du skal derfor holde godt øje med også plusgraderne, hvis du vil opbevare mad udenfor.

Comments


bottom of page