top of page

Optimér og udnyt din indretning på din altan bedst muligt

Pladsen på altanen er sjældent enorm, og derfor er det en god idé at indrette den så optimalt som muligt. På den måde kan der både blive plads til alle de hyggelige ting, vi forbinder med altanlivet, mens de ekstra kvadratmeter samtidig kan udnyttes i et mere praktisk øjemed.


Altan indretning


Altaner bliver mere og mere populære, og det betyder, at vi taler mere og mere om dem som en del af vores hjem. Derfor begynder flere altanejere og altaninteresserede også at anse altanen for et reelt ekstra rum, der kan indrettes og forfines i stedet for blot en kasse, der hænger til pynt udenpå huset eller lejligheden. Internettet bugner af blogs og hjemmesider om indretningstips, mens den stigende interesse for altaner også mærkes i indretningsbranchen.


Stigende interesse for indretning af altanen

Marina Lykkesteen, der er indretningsarkitekt og ejer af hjemmesiden www.indret.nu, får mange henvendelser, som handler om altanen.

”Jeg mærker en voksende interesse fra mine kunder, hvor indretningen af altanen indgår i et samlet indretningsprojekt. Samtidig oplever jeg, at der er flere og flere ejendomme, som prioriterer at få sat altaner op, eller som beslutter sig for at istandsætte dem, de har i forvejen.”


Spørger man indretningsarkitekten, er årsagen til populariteten, at folk i byerne savner naturen og derfor ønsker at omgive sig med planter og blomster på en altan. På den måde kan byboerne få lidt natur midt i byen. Men altanarealet er sjældent stort, og det kræver derfor lidt omtanke, hvis man skal have den lille oase til at fungere optimalt.

Ifølge Marina Lykkesteen er det vigtigste råd at sørge for ikke at overmøblere altanens gulv, så man beholder den luftige frihed, som er meningen med altanen.

”Det handler om at udnytte de få kvadratmeter, der er til rådighed. Jo mere man kan hænge op på væggen, jo mere friplads får man. Det er eksempelvis en god idé at hænge blomster og planter op på gelændere og vægge, ligesom det også kan være en god idé at hænge altanbordet op på væggen, hvis det er muligt.”


Altanens anden funktion: Et praktisk sted for opbevaring

I altankredse og hos MiNALTAN tales der ind imellem om altanens to forskellige funktioner. Den første kender vi alle: Den åbenlyse livsnydelse i altanmøblerne i forår- og sommerperioden. I efterårs- og vintertiden er altanerne derimod lidt mindre befolkede af de solbrillebærende livsnydere, men langt de fleste altanejere bruger stadig de ekstra kvadratmeter til funktion nummer to: Et praktisk sted for opbevaring.

Har man eksempelvis en opbevaringsbænk på sin altan, er det oplagt at udnytte pladsen som et supplement til den ofte sparsomme opbevaringsplads i lejligheden. I de koldeste vintermåneder skal man måske overveje, om frostvejr kan være skadende for de ting, man opmagasinerer, men ellers er det mere eller mindre kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan opbevares i en oplukkelig bænk eller i en lufttæt kasse.

Tænk eventuelt på alle de overflødige sko, der flyder i enhver garderobe eller den store 15-liters gryde, som optager et halvt køkkenskab, men kun er i brug når hele familien er samlet til chili con carne.


Og ifølge Marina Lykkesteen skulle der være rig mulighed for at finde de helt rigtige og praktiske udemøbler til altanen.


”Det boomer lige nu hos rigtig mange møbelleverandører, der satser mere og mere på udendørsmøbler. Det er alt fra opmagasineringsbænke til tæpper og løbere i plastik, der kan holde til vejret udenfor. Det er som om, at vi har opdaget, at terrassens møbler også hører til i lidt mindre format på altanen.”Husk altanreglerne

Når man enten indretter eller opbevarer på altanen, er der imidlertid nogle regler, man skal være opmærksom på. Det kan samtidig være en fordel at orientere sig om reglerne, før man begiver sig ud på de store møbel- eller installationskøb.

Regler for hvad man må installere eller opbevare på sin altan er forskellige fra boligforening til boligforening og fra ejerlaug til ejerlaug. Det er derfor vigtigt at konsultere sin egen forening for specifikke retningslinjer. Reglerne vil typisk omhandle områder som grillforanstaltninger, læsejlstyper og lignende.

I den forbindelse, er det også vigtigt altid at have brandsikkerhed for øje. Læs vores blogindlæg om brandsikker altanvinter her.


God fornøjelse med altanindretningen!

altan indretning

Komentáře


bottom of page