top of page

5 tips til hyggelig belysning på altanen - hyggeligt inde & ude

Når den mørke tid er over os, er det en god anledning til at få belysning på altanen – særligt i denne juletid. Det kan man gøre på mange måder, og fælles for dem alle er, at det er hyggeligt at se på indefra, og at det samtidig skaber god stemning ude på altanen og måske endda helt ned på gaden. Her får du inspiration til, hvordan du kan skabe hyggelige stemning og ikke mindst sikker belysning på din altan.





I de kolde vintermåneder bruger man ikke sin altan så meget, men det behøver ikke at betyde, at det skal være småt med hyggen. Belysning på altanen er nemlig et fint vinteralternativ til farvestrålende blomster og bugnende altankasser, hvad enten du vælger levende eller elektrisk belysning.


10 gode ideer til, hvad du kan bruge altanen til i de kolde vintermåneder:


1. Levende lys på altanen

Den mest hyggelige, men nok også mest besværlige form for belysning på altanen er de levende lys. De skaber et smukt lys med et hyggeligt, flakkende skær.

Levende lys er noget af det, der er med til at definere hyggen, som vi danskere er så stolte af. Men de er besværlige, fordi det tager lidt tid at forberede og tænde, og man skal tænke sig godt om, hvis lysene ikke skal blæse ud eller slukkes af regnen. Det kræver, at lysene har lidt beskyttelse. Her er der fire muligheder for at få levende lys på altanen:

  • Køb udendørsstearinlys, som har metallåg med huller i. Det er også den slags lys, man bruger på kirkegårde. Dem kan du finde i mange almindelige dagligvarebutikker.

  • En populær mulighed på altanen er lanterner. De er i sig selv meget dekorative, og du kan både sætte dem på hylder, hænge dem op eller lade dem sprede lys på gulvet. De giver også et flot skær på den overflade, de står på.

  • Brug relativt høje glaskrukker med bloklys i. Hvis det ikke regner, kan krukkerne skærme for blæsten, så lysene ikke slukkes.

  • Brug LED-bloklys eller LED-fyrfadslys. Selvom LED-lys ikke er nær så hyggelige som levende lys, kan man godt skabe samme effekt med LED-lys. Køb LED-bloklys eller LED-fyrfadslys med flakkende flammer, og placér dem oppe på en hylde eller nede i et glas, så det ikke er lysene men deres skær, der er i fokus. På den måde kan man næsten ikke se, at det ikke er levende lys.

Pas på brandfaren!

Det vigtigste ved levende lys er selvfølgelig, at du sørger for at minimere brandfaren. Hold øje med, at lanterner eller krukker med levende lys ikke bliver for varme i bunden og laver mærker på gulvet, eller at der er noget, der kan svinge ind i lysene, eller at de vælter. Vær opmærksom på visne blade, og hold generelt godt øje med de levende lys på altanen.

Læs mere om, hvordan altanen holdes brandsikker i vintermånederne her. Søger du en ny altan? Så kontakt MinAltan i dag.


2. Spots på altanen

Mange altaner har spots i gulvet eller i gelænderet. Funktionen med spots er primært at lyse altanen op, men lyset kan også give en hyggelig effekt, hvis man vælger en lysnuance, der ikke er alt for kraftig. Spots er gode, hvis du har pyntet op og gjort altanen vinterflot, så man indefra kan se, hvordan du har gjort dig umage.

Der findes en lang række typer af gulvspots, som er relativt lette at installere. Det er en god ide at få fagfolk til det, hvis det skal være pænt, og det kan også være klogt at tjekke med boligforeningen, om man gerne må indsætte spots i gulvet, før man begynder at bore hul i gulvet.


Sådan får du en god og sikker el-løsning på altanen Elektrisk lys på altanen er hyggeligt i den mørke tid, men vær sikker på, at el-installationerne også er sikre. Fordi det jo ind i mellem regner, er det ekstra vigtigt at være ekstra opmærksom på elektriciteten på altanen, for vand og el kan være en farlig kombination. Vi anbefaler følgende:

  • Hvis du tager strøm indefra til for eksempel lyskæder, skal du holde godt øje med, at du ikke beskadiger hverken ledningen ellers isoleringen på ledningen. Ledningen må heller ikke blive mast mellem karmen og ruden. Det er hverken tilladt eller sikkert. Det bedste er, hvis du kan trække strømmen fra en udendørs stikkontakt. Det kan du få en håndværker til at lave.

  • Køb kun lamper og lyskæder, der kan anvendes udendørs. Det står på lyskæder og lamper, om de er til udendørs brug. Følg altid anvisningerne på det, du køber.

  • Vær sikker på, at dit relæ virker, og at det afbryder korrekt. Det er vigtigt, fordi der netop er både vand og el til stede samtidig på altanen. Er du ikke sikker på dit relæ, så hold dig fra udendørs lamper, indtil relæet er i orden.


3. Udendørslamper

Fordelen ved udendørslamper er, at de er flotte, og at de er beregnet til vind og vejr på altanen. De kan sættes op direkte på væggen eller muren, og også her er der mange forskellige muligheder, så du kan vælge lige det, der passer til altanen og dine designønsker. Udendørslamper giver ofte et fint og afdæmpet lys, som i sig selv kan være hyggeligt. Her er det igen vigtigt, at du er sikker på, om du må hænge lamper op på muren. Det skal du som oftest have godkendt fra boligforeningen – I hvert fald bør du forhøre dig først.


4. Solcellelamper

Selvom vintertiden ikke er kendt for særlig meget sollys, har lidt også ret. Derfor kan man overveje solcellelamper, som automatisk lyser, når det bliver mørkt. Det er en løsning, der ikke er besværlig, for solcellelamperne passer sig selv. Dem kan du få i alverdens udformninger, farver og figurer. Hvis du kan lide lidt sjov på altanen, er der gode muligheder i denne lyskategori.


5. Lyskæder på altanen

En populær belysning især op mod jul er lyskæder. Mange sætter lyskæder på et lille juletræ, eller vikler lyskæden om gelænderet. Lyskæder kan både være en lang snor med lamper eller et net af lamper, og de kan sættes på forskellige planter, møbler eller op i loftet. Lyskæder kan være rigtig fine at kombinere med lanternernes levende lys. Men lyskæder behøver ikke kun at være hyggelige i forbindelse med jul. Det gælder blot om at tænke alternativt. Du kan fx lægge en lyskæde ned i en bowle, en glaskrukke eller en kurv sammen med andet efterårspynt som kogler eller efterårsblade. Tænk også i at forme lyskæderne i en krans eller i en figur på væggen. Det kræver dog, at der er noget, du kan hænge lyskæden op på.


Overvej at anskaffe dig lyskæder med større pærer end de klassiske juletræslys – de er flotte og giver et anderledes look. LED-lyskæder kan hjælpe med at spare på strømmen. Vigtigst er det, at du tænker over farvenuancerne i kædens lys. Blåt lys kan virke koldt, og hvis lyset er meget blåligt, er det særligt vigtigt at slukke for lyskæden om natten, fordi det kan påvirke din nattesøvn.


Sørg for at købe udendørs lyskæder, og at ledningen kan komme ind til stikkontakten uden at ødelægge ledningen og listen i altandøren. Selvom det er rigtig hyggeligt med en masse lyskæder, som måske endda blinker, så husk på, at du også har naboer og underboer. Vis hensyn, og gå ikke amok i lys og lyskæder, der kan virke generende.

bottom of page