top of page

Inspiration til indretning af små altaner - optimer pladsen

Ikke alle altaner har plads til reoler, krukker, sofaer, bord med 6 stole og en stor gasgrill. Særligt ældre altaner placeret i byerne kan være små, og det gør det til en udfordring at indrette den bedst muligt. Her får du inspiration til at indrette en lille altan, så du bliver glad for den og bruger den mere.


Har man en lille altan, kan man godt drømme sig til noget større, men blot fordi altanens kvadratmeterantal er i den lave ende, betyder det ikke, at man ikke kan indrette altanen, så man bliver glad for at bruge den. En altan giver rigtig mange fordele ud over at være et uderum – bl.a. mere lys i lejligheden og bedre indeklima pga. muligheden for at åbne døren – og med vores tips kan du få endnu mere ud af din lille altan.

Vores 10 gode råd:

  • 1: Planlægning er den bedste begyndelse

  • 2: Brug hele rummet

  • 3: Find altankasser, der fylder mindre

  • 4: Køb møbler, der kan klappes sammen

  • 5: Vælg materialer, der skaber rummelighed

  • 6: Kast dig ud i at bygge møbler til altanen

  • 7: Spil på farver frem for mange ting

  • 8:Lad døren stå åben

  • 9: Drop helt møbler

  • 10: Sørg for, at der er rent og indbydende

Læs om alle rådene nedenfor:

1: Planlægning er den bedste begyndelse Jo færre kvadratmeter, jo mere planlægning skal der til, for at du kan få opfyldt altandrømmen. Allerførst skal du spørge dig selv om, hvad du helst vil bruge altanen til. Tænk over, hvornår der er sol, og om der er læ. Bruger du den mest til morgenkaffen, er det med de øjne, du skal se på indretningen, og så kan du godt finde et større og mere komfortabelt siddemøbel, end hvis det er vigtigt for dig, at to personer skal kunne spise aftensmad derude.

Det vil altså sige, at du skal afklare, hvad du vil bruge din altan til – altanens formål og funktion. Sørg for at tænke realistisk, for på den lille altan vil der ikke blive plads til det hele. Hvad er vigtigst for dig med de muligheder, du har? Er det vigtigt med opbevaringsplads? Krydderurter? Blomster? En grill? Spiseplads? Eller skal det være et afslappende rum for bare dig?

2: Brug hele rummet På den lille altan gælder det om at tænke ud over gulvpladsen. Hvis du flytter fokus fra, hvad der kan stå på gulvet til at bruge hele rummet, får du større mulighed for at udnytte din altan. Kig først op i højden. Kan der være hængende potteplanter fra loftet? Kan du sætte en form for net eller gitter op på væggen, så der kan hænge potter og planter der? Planter fra loftet og på væggene giver hurtigt et indtryk af en frodig altan, uden at det tager gulvplads.

Du kan også tænke i hylder og reoler, hvor man kan placere planter, udsmykning og lys. Hvis du har brug for at afskærme for solen, så vil en parasol med parasolfod tage alt for meget plads, men en markise tager ikke plads på gulvet og udnytter rummet over dig. Det kan også skabe en god rumfornemmelse at hænge lyskæder op under altanen ovenover.

3: Find altankasser, der fylder mindre Man kan finde altankasser, der ikke tager så meget plads på selve altanen. Det kan fx være kløvede altankasser, der sidder ned over gelænderet, eller du kan placere altankasserne uden på altanen. Her er det dog vigtigt, at du er helt sikker på, at de ikke falder ned, og at du ikke drypper folk i hovedet, når du vander dem.

4: Køb møbler, der kan klappes sammen Generelt er ting, der er lette at flytte og klappe sammen, et plus på den lille altan. Et lille, sammenklappeligt bord og en stol kan hurtigt slås sammen eller rykkes indenfor, hvis altanen skal bruges til noget andet. Tingene skal være lette at flytte, så de store, tunge blomsterkrukker gør sig bedst andre steder. Gå efter små møbler, minimalistisk indretning og stor flytbarhed.

5: Vælg materialer, der skaber rummelighed For at skabe en fornemmelse af, at altanen er større og ikke virker overfyldt, bør du vælge nogle møbler, der peger i retning af lys og luft. Det betyder, at du bør vælge luftige materialer og altså ikke massive træmøbler. Det kan være møbler med net, i gennemsigtige materialer eller med pinde, der kan være godt til at skabe luft og følelsen af plads. Det kan også være møbler i lyse, lette farver.

6: Kast dig ud i at bygge møbler til altanen På en lille altan kan det være svært at finde møbler, der passer og ikke er for store eller umulige at bruge og komme rundt om og ned i. På den lille altan kan det være en ide at customize møblerne, så de passer til altanen. Hvis du ikke selv er ferm med målestok, sav og hammer, kan du hente assistance udefra. Man kan for eksempel lave en kasse som bænk og bruge muren som ryglæn for at sparre noget plads. Så har man endda fået noget opbevaringsplads nede i bænken som bonus.

7: Spil på farver frem for mange ting I stedet for at købe stort ind af planter, krukker, møbler, puder og tæpper kan du tænke i at spille på farverige elementer i stedet. Det kan fx være at male en væg (hvis du må det for din boligforening) eller male møblerne i nogle flotte farver. Det kan give en fornemmelse af, at der sker en masse på altanen, uden at du propper den med ting, der alligevel ikke kan være der.

8: Lad døren stå åben Jo mere du kan tænke i at integrere altanen som et rum i lejligheden, jo mere får du lyst til at indrettet og bruge den. Der skal gerne være sammenhæng mellem lejligheden og altanen, så sørg for, at indretningen på altanen ikke afviger for meget fra indretningen i resten af din lejlighed. Hvis du så ofte som muligt lader døren stå åben, kommer altanen nemmere til at føles som en naturlig forlængelse af lejligheden.

9: Drop helt møbler Er altanen en af de helt små, skal du måske slet ikke have møbler derude, men blot en gulvpude og en hylde, hvor du kan stille din kaffekop. Der findes puder, der er beregnet til udendørs brug, ellers kan det være en stor pude, der er nem at flytte indenfor om natten. På den måde får du et sted, du kan sidde og læse eller nyde en kop kaffe, selvom du har en lille altan.

10: Sørg for, at der er rent og indbydende Særligt på en lille altan er det vigtigt, at der er gjort rent og ryddet op, for at den er indbydende. Lidt visne blade, et par tomme flasker eller noget spindelvæv fylder meget på en lille altan, og så får man hurtigere lyst til ikke at bruge den. Giv den en tur med kluden ofte (vi har lavet en guide til, hvordan du kan gøre det her. Fordelen er, at det ikke tager så lang tid, når altanen ikke er så stor.

Comments


bottom of page