top of page

Undgå myrer på altanen - slut med de med myrebesøg

Myrer er irriterende, hvad enten det er på picnictæppet, på telturen, indendørs eller på altanen, de kribler og krabler. De vrimler over det hele, og kommer de først indendørs, er de svære at slippe af med igen. Her får du gode råd til, hvordan du slipper af med myrerne på altanen.



Myrernes rejse op gennem huset

Det kan være en gåde, hvorfor man kan finde myrer på en altan højt over jorden. Men faktisk er det ikke så underligt. Myrerne leder efter det sted, hvor de har det allerbedst. Lun og fugtig jord i altanens krukker og altankasser er myrernes yndlingsomgivelser, og så kan de faktisk godt rejse op gennem hele bygningen fra deres bo for at lave en slags sommerhus på din altan, hvis den er særligt indbydende. Er myrerne flyttet ind i krukker og altankasser, kan du vande med insektmiddel. Der kan bo mange tusinde myrer i en krukke, så man kommer ikke langt med en myrelokkedåse.


Lokalisér boet

Hvis skaden er sket, kan det første skridt være at lokalisere boet. Typisk bosætter myrerne sig tæt på husets sokkel. Når man har lokaliseret boet, kan man gøre en indsats for at fjerne det enten ved at ringe efter skadedyrsbekæmpere, hælde kogende vand i boet eller slå myrerne ihjel ved at lægge gift ved indgangen til boet.


Sørg for at forebygge frem for at behandle

Det kan lyde som en ubehagelig omgang, som hverken er godt for myrernes liv eller for naturen. Derfor bør du fokusere på at forebygge myreindtoget frem for at råde bod på det, efter at myrerne har invaderet din altan. Hvis du ikke har oplevet myrer endnu, kan det være en ide at tage nogle forholdsregler, så de heller ikke kommer – især hvis du har en frodig have på altanen.

Der er forskellige metoder til at forebygge myrernes indtog. Man kan placere lidt insektgift som spærrebælte, så myrerne bliver afskrækket fra at slå sig ned. Har man ikke lyst til at bruge gift, findes der gode råd til at forebygge myrerne, der ikke belaster miljø og dyreliv (men som desværre ikke er lige så effektive). Man kan lægge en fugtig klud eller engangsvaskeklud i bunden af potterne, som gør det mindre attraktivt for myrerne at bo i krukkerne. Et andet tip er, at hvis man hæver potterne lidt fra jorden og sætter dem på nogle sten eller andet, så er de ikke rolige nok for myrerne at slå sig ned i.


Undgå søde sager

Myrer elsker søde sager. Hvis myreproblemet er stort, kan du overveje, hvilke søde signaler din altan og altankasser sender til myrerne. Søde blomster og frugter er en stor invitation, mens andre planter, grøntsager og krydderurter kan gøre det knap så attraktivt for myrerne at bosætte sig. Det betyder også, at du skal huske at tage affald, ispapir og koldskålstallerkner med indenfor og tørre altanbordet og -gulvet af, hvis der er spildt noget sukkerholdigt.


Gift eller ej?

Der er gode argumenter for og imod at bruge gift for at holde myrerne væk. Gift er selvfølgelig det mest effektive, særligt hvis man er hårdt ramt og har prøvet alt andet. Men et af de store problemer er, at giften ikke kun dræber myrerne, men også de andre insekter, der har hjemme på din altan. Mange af de insekter, man finder i haven og på altanen, er gode for plante- og blomsterlivet, så det er ærgerligt, hvis man får udryddet dem. Derudover er gift ikke godt for miljøet og for drømmen om bæredygtige altaner i København. Og dyrker man ting, der skal spises, må man se efter andre løsninger.

Dog er det sådan, at hvis du forebygger med kemikalier, skal du bruge langt færre, end hvis du først begynder på kemikalierne, når skaden er sket. Der findes også mange insektmidler, der ikke er skadelige for mennesker og andre dyr.

Hvis du bruger et insektmiddel, så vær sikker på, at det er beregnet til myrebekæmpelse, og læs brugsanvisningen på etiketten grundigt.


De alternative metoder

Man kan støde på masser af husgeråd til at afhjælpe de irriterende myrer. Her kommer nogle af dem, som involverer mere eller mindre almindelige fødevarer fra køkkenet. Et gammelt råd går på at strø kraftigt lugtende ting som kaffegrums og kanel ud. Det skulle myrerne efter sigende ikke kunne lide, og så holder de sig væk. Man kan også forsøge sig med en halv citron i krukkernes muld, som skulle afskrække myrerne. De tiltrækkes af søde ting, og derfor kan de ikke lide det modsatte. Dog er ulempen ved disse råd, at de kun virker, indtil den skrappe duft er væk. Og er myrerne flyttet ind, vil de helst blive der, og de kommer tilbage, når lugten er forsvundet igen.

Andre gode råd går på at lokke dem væk med søde ting såsom en blanding af kartoffelmel, bagepulver og flormelis. Det spiser myrerne, og det kan de ikke tåle, så de æder sig praktisk talt ihjel.


Bladlus og myrer har et tæt forhold

Ofte vil en stor bestand af bladlus og af myrer hænge sammen. Myrerne bruger nemlig bladlusene som hjælpere i deres samfund, og myrerne kan rigtig godt lide deres urin. Derfor kan det være en god ide at tage sig af det, hvis man har mange bladlus. Hold øje med, om planterne har spor efter de små bladlus. Den bedste – men også ret omfattende – metode er at fjerne bladlusene med fingrene. Ellers kan man forsøge sig med insektsæbe og sprøjte bladlusene af med den gennem en forstøver.


Myrer er et fascinerende dyr

Selvom myrerne er irriterende, er de også et meget fascinerende dyr. Den samlede mængde af myrer på jorden vejer for eksempel meget mere end den samlede mængde af mennesker, så myrerne er i stort overtal. Myrerne organiserer sig ligesom mennesker i samfund, der er meget effektive, og hvor alle myrer har en særlig rolle. De ældste myrer bestyrer affaldet i en tue, særlige dørmyrere har deres hoved formet sådan, at det lukker hullet i tuen, og der findes endda selvmordsbombere blandt myrerne, som kan udløse en sprængladning i bagkroppen, der eksploderer, hvis boet bliver angrebet.

bottom of page