Grøn guide til altaner og deres altanejere

Sådan får du en smuk vinteraltan

Efteråret begynder så småt at snige sig ind på os, og når efteråret og vinteren kommer, forsvinder meget planteliv fra krukker og altankasser. Men det er ikke umuligt at holde planter i live og smukke på altanen hele året.

Se vores udvalg af altaner i København

Vi har spurgt Michala Kjær-Holm, stifter af firmaet Greenify – en onlineshop, som bl.a. leverer tilplantede altankasser med årstidens planter og blomster – om, hvad man kan gøre for at holde altanen smuk især om vinteren.

Læs med her og få gode råd til en smuk, grøn vinteraltan.

At kigge ud på en frodig altan gennem skaber liv og naturlighed i en ellers kold vintertid. De mange sommerblomster er væk, men der er meget andet, man kan gøre, for at holde altanen smuk hele året igennem, bare man vælger planter efter sæsonen:

”Det vigtigste er, at man planter noget, man kan lide, og at man sørger for at variere i forhold til årstiden, så man fylder noget i altankassen eller krukkerne på altanen, der passer til årstiden. Man skal huske at gøre sin altan sommerklar eller vinterklar, men det er heldigvis ret let at skabe nyt i altankasserne til årstiden.”

Sådan siger Michala Kjær-Holm, som her giver en række gode råd til, hvad du skal plante om vinteren, og hvad du skal gøre, for at dine planter overlever efterårs- og vintermånederne:

Vælg planter, du kan lide

Generelt bør du vælge planter, der passer til årstiden, og som du kan lide. Krydderurter er gode planter til altankasser om foråret og sommeren, og så har man også glæde af at kunne høste fra dem. Og jo mere, du plukker, jo bedre har de det, og jo mere skyder de.

Man kan også tænke i planter, der kravler ned over altankasserne og skaber endnu mere grønt liv. Det kan for eksempel være klatrejordbær, som har nogle lange løbere. Det giver altankassen sit eget liv, så det ikke bliver så friseret.

Med MiNALTAN kan du få en ny altan i København, der passer til jeres boligarkitektur.

Plant spiselige ting på altanen. Michala anbefaler:

  • Krydderurter er gode til altanen – du kan have dine krydderurter fra forår og helt hen til det sene efterår. Er det et mildt efterår, kan man bruge af krydderurterne langt hen på sæsonen, måske helt hen i november.
  • Krukker med jordbær, tomater og chili.
  • Søjletræer, fx æbletræer i krukker.

Planter, der er flotte hele vinteren

For at få en flot altan hele vinteren, bør du tænke i stedsegrønne planter, der er flotte året rundt. Michala anbefaler lyng og flotte prydkål i grønt og lilla. De kan stå flot og give et råt udtryk hen over efterår og vinter. De kan også holde sig store og flotte til helt hen på foråret. Lyng er også et godt valg til altankasserne. Det står flot hen over efterår og vinter og giver en skov- og vinterstemning.

En anden god plante er skimmia, som er stedsegrøn året rundt. Om efteråret har den flotte, mørkrøde knopper, som giver flot julestemning. Om foråret forandres de røde knopper til smukke, små, hvide blomster. Den ændrer udtryk i takt med sæsonen og i takt med, at årstiden ændrer sig, og det giver en god effekt på en altan.

Generelt skal man ikke være bange for træer og nåletræer på altanen: ”Små nåletræer er oplagte på en altan. Dem kan man også sagtens have året rundt og så sætte en lyskæde på til jul. Af velegnede nåletræer er atlascedertræet, som er slankt og grafisk i udtrykket. Der er også blød enebær, som  dufter dejligt,” siger Michala Kjær-Holm. Træer er generelt gode, fordi de kommer op i højden, så der er flere niveauer af grønt.

En fordel ifølge Michala er også, at både lyng, kål, skimmia og træer ikke kræver så meget pleje.

Gode vinterplanter på altanen

  • Prydkål
  • Lyng
  • Skimmia
  • Atlascedertræ
  • Blød enebær

Pas ekstra på planterne om vinteren

Planter er ikke kun forbeholdt husejere med haver og terrasser, og faktisk er altaner bedre stillet om vinteren end en have eller en terrasse, fordi den er hævet, og det giver mindre frost og ikke så hård kulde i de koldeste måneder. Der er rigtig gode muligheder for, at planter kan overvintre på en altan, men det kræver, at du passer lidt ekstra på dem. Det har Michala gode tips til:

”Hvis der er meget frost og meget vind, kan man stille krukker og altankasser op ad husmuren. På den måde får de lidt varme fra bygningen, og planterne får også læ. Man kan også lægge kakaoflis på toppen af rødderne i krukken eller i altankassen, som isolerer og holder rødderne varme. Det kan man også bruge grankviste til.”

Michalas andre gode råd er, at vælge velegnede planter til årstiden, lave research og spørge på planteskolen. Vær ikke bange for at prøve og tag udgangspunkt i, hvad du kan lide, og prøv dig frem – det er ikke så svært, som mange tror. Og så kan du spare mange kræfter ved at købe ordentlige planter og ordentligt udstyr:

”Sørg for at købe ordentlige planter fra planteskolen, som er dyrket til at passe til det danske klima. Hvis du har god jord og gode altankasser og krukker, gør du det meget nemmere for dig selv. Det betaler sig at investere i kvalitet, for så får du langt større succes,” siger Michala Kjær-Holm. Det er selvfølgelig også vigtigt, at krukker og altankasser kan tåle frost, så de ikke sprænger eller går i stykker.

Sørg for, at planterne ikke bundfryser

Om vinteren er det allervigtigste, at planterne ikke bundfryser – altså at der ikke ligger vand i bunden af krukken eller altankassen, som fryser og ødelægger rodnettet. Sørg for at have gode altankasser og krukker, der har hul i bunden, så planterne kan komme af med det overskydende vand. Typisk får planter for meget vand, så det skal kunne løbe fra, ellers kan dine planter drukne. Så sørg for altankasser og krukker med bundprop, og lad vandet løbe fra, så der ikke står vand i bunden, som kan fryse til.

Du kan også afhjælpe problemet ved at tænke godt over, hvornår du vander: ”Sørg for at vande på de rigtige tidspunkter og ikke lige inden, det bliver hård frost. Vand tidligt på dagen, måske lige inden et par soltimer midt på dagen, og ikke sidst på dagen, når nattefrosten er lige om hjørnet. Hvis du ved, der kommer en periode med frost, så vand inden og ikke lige op til,” fortæller Michala.

Lær planten at kende, og vand, når den har brug for det

Det kan være svært at sige, hvor meget man skal vande om efteråret og vinteren. Det afhænger af vind og vejr – regner det meget, skal man vande mindre, men er der derimod meget blæst og mindre regn, skal man vande hyppigere.

”Det bedste råd, jeg kan give, er, at man stikker en finger i jorden og mærker efter for at vurdere, om man skal vande eller ej – er jorden tør, bør man vande, og er jorden fugtig, skal man ikke vande. Man lærer tiden sine planter at kende og får en forståelse for, hvordan man får sin plante til at trives bedst muligt,” siger Michala.

I forhold til vanding er der mange muligheder for at gøre det let for sig selv. Man kan overveje altankasser med vandreservoir. På den måde kan du give din plante ekstra meget vand, som den selv kan suge af, når den har behov. Det kan være en fordel, hvis du ønsker at vande mindre hyppigt, eller hvis du for eksempel skal ud og rejse.

Gør det ikke sværere, end det er

Michala Kjær-Holm har en opfordring til alle, der har en altan, men som måske ikke er kommet i gang med at plante endnu. Det gælder nemlig om, ikke at gøre det sværere, end det er: ”Generelt skal man ikke gøre det mere komplekst, end det er. Mange kan have berøringsangst, som ender med, at de slet ikke planter noget på altanen, hvilket er synd. Tag udgangspunkt i det, du kan lide, og prøv dig frem. Det er en gave at have noget grønt at kigge ud på året rundt. Man kan sagtens have naturen tæt på, selvom man bor i byen og ikke har en have,” siger Michala.

Michala Kjær-Holm er stifter af Greenify. Læs mere om dem på www.greenify.dk, hvor du også kan finde altankasser til forskellige årstider.

Spørg os til råds om foreningens altanprojekt

Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig fra altandrøm til morgenkaffe på altanen.