top of page

Vidste du, at man kan få frugttræer, der er specielt egnede til altaner?

Med smalle søjletræer eller langsomtvoksende træer kan du plukke hjemmedyrkede æbler, pærer, kirsebær og blommer

Frugttræer er lette at holde og er en kilde til frisk frugt sommeren igennem. Samtidig er frugttræer flotte på altanen. Ikke mindst i forårsmånederne, når træernes blomster springer ud. Der er mange slags at vælge imellem, så der er også et frugttræ for dig.Søjletræer og dværgtræer

De mest populære frugttræer til altaner er de såkaldte søjletræer. Søjletræerne er smalle og behøver stort set ingen beskæring. Søjletræer fås blandt andet som æbletræer, pæretræer, blommetræer og kirsebærtræer.

Alternativet til søjletræer er dværgtræer. Dværgtræer vokser meget langsomt og er derfor lette at beskære. Dværgtræer fås ligesom søjletræer med mange forskellige slags frugt.


Familietræer

Udviklingen inden for træer, der egner sig til altaner og terrasser, går stærkt. I de senere år er familietræer blevet meget populære. Familietræer består af flere sorter eller flere slags frugt, som er podet på den samme grundstamme. På den måde får du et træ, der fx giver tre forskellige slags pærer, eller som giver både blommer og abrikoser. Familietræerne er sjove, og de er det oplagte valg, hvis du kun har plads til ét frugttræ på altanen. Plant i krukker og baljer.

Frugttræer fylder ikke meget, men rødderne har brug for plads. Plant derfor dine frugttræer i krukker eller baljer, som er mindst 45 cm både i bredden og i dybden. Brug god jord, og bland lergranulat og groft sand i den jord, du planter træet i. Leret og sandet hjælper med at holde på vandet i jorden. Jo tidligere på foråret, du planter træerne, des bedre er dine chancer for en god høst.


Sådan passer du frugttræet på altanen

For at blomsterne skal udvikle sig til lækre frugter skal der befrugtning til. Det arbejde udføres normalt af insekter der flyver fra blomst til blomst, men det kan være svært at tiltrække honningbier til blomstrende frugttræer på altanerne.

Heldigvis kan du selv selv bestøve blomsterne ved at bruge en lille pensel og duppe fra blomstermidte til blomstermidte.Vand og gød

Frugttræer har brug for rigeligt med vand, og særligt i tørre perioder er det vigtigt, at du husker at vande dem. Det store vandbehov skyldes, at frugttræer bruger meget vand til udvikling og modning af frugterne.

Gødning er også nødvendigt, da frugttræet hurtigt vil bruge den begrænsede mængde gødning, der er i jorden. Flydende universalgødning hver anden uge er passende. Næsten kun fantasien sætter grænser

Udvalget af frugttræer til altanen er voksende, og der er allerede meget at vælge imellem, både i forhold til frugter, sorter, farver og udseende. Det giver mulighed for at tænke frugttræerne ind i indretningen af altanen på unikke måder.

Væg fx et dværgtræ, hvis du vil have et lavt, tæt træ. Eller et søjletræ, hvis du vil have et højt, smalt træ. Eller hvad med et familietræ med blå og gule blommer?


Det er helt op til dig. For når du skal vælge frugttræer til altanen, er det næsten kun fantasien, der sætter grænser.

Comments


bottom of page