top of page

Sådan vælger I det rigtige altanfirma, når I skal gøre altandrømmen til virkelighed

Som boligforening kan det være lidt af en jungle at begive sig ud på markedet med altanfirmaer. Det er ikke lige som med sko eller mælk – de færreste har købt altaner før, så derfor har de færreste en ide om, hvad man skal kigge efter, og hvad der gør et altanfirma godt og troværdigt. Det vil vi gerne hjælpe med at definere, så I har noget at diskutere og måle ud fra, når I kigger på de forskellige firmaer på markedet.




Når man skal have altaner, er der tale om et langvarigt, gensidigt samarbejde med altanfirmaet. Derfor bør man ikke blot vælge det første og bedste, for man skal være sikker på, at firmaet kommunikerer ordentligt, informerer ordentligt og udfører arbejdet ordentligt. Vi vil her guide dig igennem de spørgsmål og overvejelser, der kan dukke op, og de ting, I bør undersøge, før i vælger altanfirma.


Skal man egentlig have et altanfirma?

Man kan godt få altaner uden om et altanfirma, men det kræver nogle evner og noget know how. Man skal fx have fat i en arkitekt og en ingeniør, man skal vide, hvor man skaffer materialer, og man skal have et kendskab til kommunens regler, så man kan få en byggetilladelse og en arkitekttilladelse. Det er bare en del af det. Derfor vælger mange boligforeninger at alliere sig med et altanfirma, der har kendskab, viden og kontakt til producenter og montører. Man kan også søge hjælp og vejledning hos en bygherrerådgiver, som kan rådgive bygherren, der er boligforeningen.

Vi ved godt, at det her blogindlæg hurtigt kunne handle om, at man bare skal vælge os. Selvfølgelig bestræber vi os på at være et ordentligt firma, men dette blogindlæg handler om de mere generelle forhold, en boligforening skal overveje, når de beslutter sig for at investere i altaner.


Lav grundig research på firmaerne

Inden I vælger firma, er det en god ide at lave en grundig research på det pågældende firma. Et altanprojekt er et stort projekt, så vær grundige før I finder den rigtige samarbejdspartner. Det kan fx være at slå firmaerne op på Trustpilot, google dem for at se, om de er nævnt i pressen, eller man kan spørge andre boligforeninger, der har fået lavet altaner af firmaet, hvordan deres oplevelse har været.


De skal være gode rådgivere

Netop fordi ethvert altanprojekt er unikt, og fordi det er meget forskelligt, hvad kommunen giver tilladelse til, bør I være sikre på, at altanfirmaet er gode rådgivere, der kommer ud og taler med jer og rådgiver jer om det, der er bedst for jeres boligforening, bygning og altandrømme. Der er tale om et gensidigt samarbejde over lang tid, så det er vigtigt, at det er et firma, I har lyst til at samarbejde med, og som I føler jer grundigt rådgivet af.


De skal være troværdige

Det er også vigtigt, at I synes, at altanfirmaet er troværdigt. Der er tale om et projekt med mange hænder, mange regler, mange penge, og alt skal være sikkert og i orden. Altanfirmaet skal derfor være gode til at informere jer om alle delene i processen, og særligt også om det, der ikke kan lade sig gøre, eller det, der kan være svært. Det er ikke troværdigt, hvis de fortæller jer, at alt kan lade sig gøre. Det er derimod en god ide at lytte efter, hvordan de beskriver det, der ikke kan lade sig gøre, for det viser noget om deres troværdighed og ordentlighed.


Kig på deres kerneværdier

Som boligforening må man også kigge på, hvem man egentlig gerne vil støtte med alle de penge, der jo skifter hænder i et altanprojekt. Kig på deres kerneværdier i altanvirksomheden, og se, om de stemmer overens med jeres. De fleste i dag bruger dansk arbejdskraft og har også dygtige leverandører. Men man kan også se på arbejdsforhold, økonomi og kommunikationen i firmaet på hjemmesiden, på sociale medier og i den personlige kontakt med firmaet for at identificere deres kerneværdier.


Kig på værdikæden i alle led i firmaet

Når man har fundet ud af, hvad firmaet står for, så er det vigtigt også at få en fornemmelse af, om de værdier gennemsyrer alle led i firmaet. Det er ikke nok, at der er en sød sælger, så forsøg at finde ud af, om værdierne følger med hele vejen fra sælger til montør.


En altanvirksomhed består af mange forskellige fagligheder. Nogle tegner, nogle beregner og nogle sælger. Alle delene i kæden skal være stærke, og der skal helst ikke ske fejl i nogle af leddene. Derfor kan det være en god ide at prøve at forstå kæden og arbejdsfordelingen i et altanfirma.


Virker både projektledere, ingeniører, sælgere og arkitekter troværdige og dygtige? Hvordan behandler montørerne ens hjem? Og får man den information, man skal have hele vejen igennem processen? Det er selvfølgelig lidt sværere at finde ud af, men her kan man med fordel se sig om efter nogen, der har været igennem processen med firmaet og spørge dem til råds.

bottom of page