top of page

Få bugt med alger på altanen med MinAltans bedste råd

Din altan har godt af at blive rengjort mindst en gang om året. På den måde holder den sig bedst, og du får kigget grundigt på den, så du også kan opdage ting, du måske skal gøre noget ekstra ved. Og så bliver altanen også mere indbydende, så du får den brugt mere. Det perfekte tidspunkt til den årlige rengøring er, inden du begynder at plante forårets krukker og altankasser, for så er der plads til at komme til, uden at du skal flytte rundt på det hele. Med en grundig forårsrengøring bliver altanen også fin og forårsklar, til altansæsonen starter.Gør altanen rengøringsklar

Mange altaner har hen over vinteren fungeret som køleskab, depot og storskraldsrum for bl.a. juletræer, kasser, flasker og så videre. Første – og måske største – skridt er at rydde det hele op og væk, så du kan komme i gang. Fjern alt det, der har hobet sig op, og tag tomme krukker, altankasser og altanmøblerne indenfor. Når det først er gjort, er rengøringen lettere at overkomme.


Få bugt med algerne først

Alger er noget værre bøvl, fordi de bliver ved med at komme, og fordi man ikke kan se deres sporer, som gør, at de vokser og breder sig. Det er derfor svært at holde dem på afstand. Man må både ty til knofedt og algemiddel for at komme af med de grønne planter.


Hvad er alger?

Alger er det grønne, der kan komme på primært træværk, men også på andre materialer udenfor. Man kan også kalde dem grønalger, fordi de giver træet en grønlig overflade og kan gøre gulvet på altanen meget glat. Algesporerne, som bliver til alger, kommer på et område, hvis der er god næring, og de kommer fra nærtliggende træer.

Det er vigtigt at fjerne algerne fra træværk minimum to gange om året. Alger breder sig på samme måde som svampe gennem sporer, og de breder sig mest i varmt og fugtigt vejr. Man kan ikke håbe på, at de dør ud over vinteren, for de er meget hårdføre og afventer blot bedre betingelser. Der findes desværre ikke noget middel, der kan forebygge algerne.

På de fleste materialer er algerne ikke til skade, hvis de altså ikke ligger i et meget tykt lag. Så hvis du kan leve med udseendet (og hvis de ikke gør gulvet på altanen til en skøjtebane), kan du spare dig selv for en del besvær.

Rens for alger om foråret, når frosten er slut, så du får fjernet alle sporer og alger. Rens også for alger, når det er blevet efterår, når algerne er i fuld vækst.

Sådan fjerner du algerne:

 • Brug en børste og vand til at fjerne de synlige alger. Træværk har bedst af en blød børste, mens du godt kan bruge en stivere børste til fliser og mure.

 • Find et algemiddel, der er godkendt som algemiddel af Miljøministeriet (det står på etiketten). Find en tørvejrsdag til at behandle algerne.

 • Sprøjt midlet på hele området og ikke kun der, hvor du kan se de grønne alger, for algernes usynlige sporer kan være på hele området. Vær omhyggelig med at få det hele med. Hvis du springer noget over, kan du efter kort tid se det, fordi algerne samler sig der, hvor der ikke er algemiddel.

 • Lad midlet sidde, så dør algerne efter noget tid. De er døde, når de er blevet brune. Husk at læse brugsanvisningen, for nogle midler skal også vaskes af, når algerne er døde.


Brug rent vand til rengøringen

Når algerne er væk, er det tid til rengøringen. Det bedste er at bruge rent vand til rengøringen af altanen, men du kan også bruge sulfo, hvis det er rigtig slemt, og der er meget skidt og mange fugleklatter på altanen. Vær opmærksom på, hvad træværket har brug for og kan tåle, og brug også sæbe, der er miljøvenligt. Silikone og plastik kan tørres af med en våd klud. Vær forberedt på at skifte vand ofte – en altan bliver hurtigt beskidt af vind og vejr, trafik og så videre. Ved at kontakte MiNALTAN, kan du få en ny altan i København via din boligforening.

Find den helt rigtige rengøringsdag

Der er nogle vejrmæssige parametre, du skal være opmærksom på for at opnå de optimale betingelser for rengøringen:

 • Temperaturen skal ikke være under 10 grader.

 • Det skal være lunt men overskyet.

 • Det skal ikke have regnet i dagene op til, så træ og ting på altanen er våde eller fugtige.

Sådan rengør du altanen

Så kan rengøringen begynde. Det er generelt set vigtigt, at du ikke fejer snavs og skidt ned på underboens altan, og at du heller ikke drypper vand derned. Brug denne fremgangsmåde:

 • Start oppefra med det løse skidt, og børst edderkoppespind og den slags ned fra overdelen og hjørner.

 • Brug vand til at fjerne snavs og fugleklatter fra de vandrette og lodrette flader og omkring vinduer og døre.

 • Tør de våde områder efter med en hårdt opvredet klud, især de glatte overflader.

 • Vask vinduerne med vand og sæbe og en gummiskraber eller brug avispapir til at polere vinduerne.

 • Vask gulvet på altanen som kronen på værket. Brug en gulvklud eller en opvredet moppe, hvis gulvet er af glatte materialer, og brug en børste og tør efter med en gulvklud, hvis gulvet er lavet af mere ru materialer.

Slut af med at give træværket olie

Hvis du har trægulv eller trægelænder på altanen, bør du slutte rengøringen af med at give det en omgang olie eller behandling. Det er vigtigt, at du venter, til træet er helt tørt, så der kan godt gå et par dage efter rengøringen. Men så er du også klar til at flytte møblerne tilbage på altanen, plante forårskrukker og gå en god altansæson i møde på en skinnende ren altan.

Commentaires


bottom of page