top of page

Guide til altanmøbler: Sådan indretter du din altan med altanbord og altanstole

Sommer og sol på altanen er det, mange drømmer om, når de ønsker sig en altan. Når du har en altan, gælder det om også at få den brugt optimalt. Møblerne og indretningen betyder meget for, om du synes, der er rart at være og bruger altanen. Hvad enten du lige har fået sat en altan op, som du skal møblere, eller vil du udskifte dine gamle møbler på altanen, får du her inspiration til at få møbleret din altan, så du har lyst til at nyde sommeren på den.God indretning starter med planlægning

Det er en god ide ikke blot at styrte ud og købe de første og bedste udendørsmøbler, du ser. Det afhænger nemlig af god planlægning, om du får succes med din altanindretning. Først og fremmest er der de praktiske ting, som hvor stor altanen er, om den er overdækket eller ej, og hvad dit budget er. Det kan give nogle fingerpraj i retning af, hvilke muligheder du har, og hvad du skal kigge efter.

Men vigtigst er det at finde ud af, hvad du gerne vil bruge altanen til. Er det vigtigt, at du kan sidde derude alene med en kop kaffe og en bog i en behagelig stol, eller skal der være plads til, at hele familien kan spise og lave mad derude? For at finde ud af, hvad er vigtigst for dig, kan du også spørge dig selv om, hvornår du bruger altanen mest og til hvad.

Det er nemt at købe sig fattig i forkerte møbler – og ofte findes der billige alternativer. Hvis du har planlagt indretningen godt og ved, hvad du skal bruge, og hvad der betyder mest for dig, bliver det meget nemmere at købe de rigtige møbler. Se også vores flotte altaner hos MinAltan.


Møblerne på din altan skal være beregnet til udendørs brug

Det siger sig selv, at møblerne skal kunne tåle at stå udenfor. Men man kan nemt komme til at se på møbler, der er lidt for fine og lidt for lette til vind og vejr – men i en lejlighed er det ikke sandsynligt, at man har plads (eller tid) til at tage sine møbler ind, hver gang det regner eller blæser. Det gælder også, selvom dele af altanen eller hele altanen er overdækket. Så kig først på, at møblerne er beregnet til udendørsbrug.


Hvad skal møblerne udtrykke på din altan?

Går du op i stil og design, er det en fordel at gøre dig klart, hvilken stil du gerne vil gå efter, inden du bevæger dig ud i butikkerne eller ind på webshops. Det er normalt på altaner med en cafestil med runde borde og spinkle stole. Det kan være en god ide, da der ofte er pladsbegrænsning på altanen. Havemøbler er ofte større og lidt tungere i det, og det kan være en fin løsning, hvis du har en stor altan.


Tænk også over, hvilke farver du er til, og hvad der passer til altanen. Du skal huske, at du kan se altanen og møblerne inde fra lejligheden. Er du til sort metal, organisk træ, romantisk hvidt eller blomstrende sommerfarverigt?


Husk også på, at selvom for eksempel cafemodellen er en udbredt løsning, kan du nemt gøre det personligt og hyggeligt med mindre ting som puder, tæpper, lamper og planter. Det vender vi tilbage til.


Hvilket altanbord skal du vælge?

Et bord fylder rigtig meget på en altan, men det kan være svært at undvære. Find først og fremmest ud af, hvad du skal bruge bordet til: Hvor mange skal kunne spise der? Hvor store måltider skal der kunne spises på altanen? Skal det kunne klappes sammen, så der kan være plads til flere på altanen?

Når du har fundet ud af, hvad du skal bruge bordet til, er der forskellige muligheder:

  • Det permanente bord, der altid står der.

  • Det sammenklappelige bord, der i sammenklappet tilstand fylder lidt og kan stilles væk, så der bliver mere plads.

  • Det hængende bord til den lille altan, der hænger på gelænderet og evt. kan klappes sammen.

Tænk også på, at der kan være en del vedligeholdelse ved det materiale, du køber, fx træ.


Hvilke altanstole skal du vælge?

Hvad du skal købe af altanstole, kommer også an på, hvad du bruger altanen til, og hvor meget plads der er. Skal du flyde og dase – fx med en udendørs sækkestol? Eller skal du kunne arbejde på altanen? Skal du bare sidde eller også hvile?

Faren ved stoleindkøb til altanen er, at man køber små stole, der kan klappes sammen, men som man sidder dårligt på. Så kan det være, at man ikke bruger altanen lige så meget, som man kunne. Det kan løses med puder og hynder, men sørg for at prøve stolene, før du køber dem, og vær sikker på, at de passer til det, du skal bruge dem til.


Tænk også på resten af indretningen

Det er ikke bare bordet og stolene, der skaber stemning på altanen og lyst til at bruge altanen – det gør alle de andre ting, du indretter altanen med, også. Det er fx ting som blomster, altankasser og krukker, som vi har lavet en guide til. Derudover kan tekstiler være med til at gøre altanen hyggelig og give den farver og personlighed, fx et udendørs tæppe, hynder og puder. Og så betyder lyset meget for hyggen og stemningen. Det har vi lavet en guide til, som er at finde på sitet.


Tænk også i oprydnings- og opbevaringsmulighed

Hvis du har puder og plaider på altanen, kan det være en god ide at indtænke en nem måde at opbevare dem på. Og hvis du allerede lider af pladsmangel i lejligheden, kan en bænk måske også tjene som opbevaring af noget af det, der fylder. Så vælg møbler, hvor du kan opbevare ting og nemt gemme tæpper osv., så oprydningen bliver en leg.


Byg dine altanmøbler selv

Har du en handyman gemt i maven, kan det være både sjovt og givtigt at tage fat om hammeren selv. Så kan du nemlig lave noget, der passer lige præcis til din altan. Paller er gode til at bygge borde, reoler til væggen og sofaer til udendørs brug. Det findes der mange gode vejledninger til på nettet. Laver du møblerne selv, får du noget, der er unikt, og som er skræddersyet til altanen.


Husk at have styr på sikkerheden og tjekke reglerne

Det er selvfølgelig vigtigt at have styr på sikkerheden, når du vælger møbler. Derfor skal du tage hensyn til brandfaren ved de ting, du sætter ud på altanen. Derudover bør du tage hensyn til vind og vejr, så der ikke er noget, der blæser væk eller kan falde ned. Sidst men ikke mindst kan der i din boligforening være regler for, hvad du må indrette din altan med. Dem bør du selvfølgelig også rette dig efter. Du bør generelt undgå at genere underbo, overbo eller altannabo med din indretning.


Comments


bottom of page