top of page

10 gode ideer: det kan du bruge din altan til om efteråret

Det rusker og regner, men der er da heldigvis indimellem tørvejr og en stribe sol. De fleste lader deres altan gå i vinterhi, men der mange muligheder for at nyde efteråret på altanen og få det meste ud af dit uderum. Vi har samlet vores 10 bedste ideer i dette indlæg. Husk du kan se vores altaner her på MinAltan, herunder stålaltaner.
1# Pynt op til halloween

Altanen er et oplagt sted til græskar med lys og anden halloweenpynt. Altanen er samtidig også perfekt til at huse udhuling og udsmykning af græskarrene sammen med børnene. Det kan nemlig svine lidt, men lægger du en avis på et bord på altanen og eventuelt plastik på gulvet, har du et godt sted at lave fine og stemningsfulde græskarhoveder, der giver hygge på altanen. Husk at bruge alt det, I tager ud af græskarrerne til efterårslækkerier som for eksempel en græskartærte eller en efterårsmiddag bestående af græskarsuppe.

Tak fordi du læser med hos MinAltan – dit altanfirma i København

2# Lav pynt og kastanjedyr med børnene på altanen Der er meget andet stemningsfuldt efterårspynt, man selv let kan lave til altanen. Find kogler, brændeknuder og gran i skovene, og pynt altanen op. Saml en masse flotte efterårsblade, og lav kranse eller guirlander på ståltråd af de farvestrålende blade. Tag børnene med ud for at samle kastanjer, så I kan lave kastanjedyr på altanen, der enten kan pynte i altanens krukker, hænges i snor på et lille træ, eller bo indendørs, hvis det blæser for meget.

3# Gør altanens planter vinterklar De grønne fingre kan du sagtens bruge om efteråret, og en altan behøver ikke stå kedelig og gold hen, bare fordi temperaturerne falder. Der er flere planter, som kan overvintre på altanen – og når julen nærmer sig, kan et lille grantræ med en lyskæde skabe julestemning både ude på altanen og inde i stuen. Læs mere om de mange plantemuligheder i vores blogindlæg om efterårs- og vinterplanter på altanen.

4# Lad ikke kulden afholde dig fra at sidde ude Der er som bekendt ikke noget, der hedder dårligt vejr, kun dårlig påklædning. Med masser af tøj på kan man faktisk godt hygge sig med kaffen på altanen, selvom det er koldt. Derudover kan sommerparasollen være guld værd om efteråret, fordi den luner godt op på altanen. Den skærmer for vind, den holder tørt, og så holder den på varmen, så den varme, vi mennesker afgiver, ikke bare forsvinder op i den blå luft. Om efteråret er det en god ide med mere forede siddemøbler med bløde puder, tæpper og måske en sovepose til at holde varmen med. Varm te eller kakao sammen med en, man holder af, kan også anbefales for at få temperaturen lidt op.

5# Lav snobrød, rist skumfiduser, og få varmen fra en grill Hvis det er lovligt med gril på altanen i din bogligforening, så brug den ikke kun til grillaftener på lune sommerdage. En grill kan være en fin efterårsbeskæftigelse på altanen, og børn og barnlige sjæle vil garanteret synes, at det er rigtig sjovt at riste skumfiduser og lave snobrød over grillens varme gløder.

6# Find efterårsafskærmning frem, som kan give læ Om efteråret og vinteren kan det være smart at afskærme altanen bedre, så vinden ikke rusker så meget på altanen. Et læhegn mellem tremmerne kan gøre meget, eller du kan sætte hegn op på siderne. Det vigtigste er, at du er helt sikker på, at der ikke er risiko for, at det falder ned.

7# Kig på fugle Når det bliver for koldt selv at opholde sig på altanen, kan man invitere lidt mere hårdføre væsner, som også er rigtig sjove at sidde og kigge på inde fra den varme stue. En masse småfulge vil blive glade for et sted at bo eller lidt mad i de kolde måneder. Tiltræk fuglene ved at sætte en fuglekasse op – selvom der nok er lidt for meget uro indefra til, at en hel fuglefamilie flytter ind. Du kan også opstille et fodrebræt, som du lægger foder på. En tredje ide er at lave fuglekugler og hænge dem op på altanen, som tiltrækker fuglene. Fuglekugler kan man købe, men det er let og billigt at lave dem selv.

Sådan laver du fuglekugler Smelt svinefedt eller palmin i en gryde. Hæld derefter en hel masse frø, müsli og havregryn i fedtet, til det har konsistens som en tyk grød. Derefter skal det køle af. Når det er kølet så meget, at du kan forme det, uden at kuglerne falder sammen, laver du kugler af det og putter dem i et net ­– vi anbefaler, at du gemmer net fra løg og rødløg til formålet. Lad nu kuglerne køle helt af (stil dem fx ud på altanen), inden du hænger dem ud. Du kan også hælde den flydende masse i hvide plasticbægre og putte en snor ned i midten, inden massen begynder at stivne. Så sidder snoren fast i kuglen, når massen er stivnet, og du tager dem ud af plasticbægret. Vær opmærksom på, at kuglerne godt kan smelte lidt, hvis de hænger i direkte sollys, og at de kan vaske væk, hvis der kommer et ordentligt regnskyl. Beskyt dem eventuelt ved at hænge dem under tagryggen, i læ fra altanen ovenover eller under grenene på et lille grantræ.

Tip: Hvis du bruger fuglefrø med solsikkefrø og andre spirefrø og lægger fuglekuglerne i dine tomme eller halvtomme altankasser med jord, kan du være heldig, at de overskydende frø begynder at spire til foråret.

8# Skab hygge, der når indenfor Husk, at lys, pynt og hygge på altanen også når indenfor i stuen og giver hyggen indenfor en ekstra dimension, når det bliver mørkere udenfor. De sødt flakkende lys udefra har stor effekt indenfor. Det kan for eksempel være de levende lys i græskar, i lanterner eller i glaskrukker med låg og huller sammen med lyskæder på et grantræ, om altanens gelænder eller i en pæn spand med kogler og brændeknuder.

9# Brug altanen som et ekstra køleskab November og december er kendt for at byde på mange julefrokoster, sammenkomster og familiehyggestunder. Derfor kan det være godt at have lidt mere plads til at holde sodavand, øl, snaps og de store mængder risalamande, der skal til, kolde. Altanen er et perfekt sted at opbevare alt det, der ikke kan være i køleskabet. Du kan eventuelt finde en dekorativ kasse eller en boks til varerne, så de ikke står frit fremme. Tænk over, hvordan vinden blæser, så der ikke er flasker, der smadrer på altanen.

10# Planlæg det nye år på altanen Brug også efteråret og vinteren på at glæde dig til og drømme om, hvad der skal ske med altanen til foråret. Kig på blomster, lav research, og spørg på planteskolen, så du er helt klar, når du skal til at plante nyt og gøre klar til foråret.

Comments


bottom of page