
Juni på altanen
Juni er sol, sommer og altan-tid! Få tips til hvad du kan så i din altan-køkkenhave og hvilke blomster du kan fylde i krukker og altankasser. Du får også opskriften på hjemmelavet insektsæbe.
Juni er den første officielle sommermåned og der er masser af ting, du kan lave på altanen. Risikoen for nattefrost er overstået og du kan trygt fylde altankasser og krukker med sommerblomster og krydderurter.
Har du ikke en altan? Så se vores flotte altaner hos MinAltan
Køkkenhaven på altanen
Juni er den måned, hvor du for alvor kan begynde at høste af dine afgrøder på altanen. De første jordbær modnes, salaterne strutter af sundhed og den første høst af kartofler kan hives op af spandene omkring Grundlovsdag.
Skal du først i gang med at anlægge din urtehave på altanen nu, så kan du sagtens nå det.
Frostfølsomme ting som bønner og squash kan under alle omstændigheder først flyttes udenfor nu.
Tomater, chili og agurker kan du købe som færdige planter og sætte på en solrig plads med læ. Køb gerne de buskede sorter, der klarer sig godt på altanerne.
Der er også masser af afgrøder, du kan så direkte i altankasserne fra frø: f.eks. pluksalat, gulerødder, rødbeder, palmekål, bønner, sommerportulak, squash, radiser, endivie og krydderurter som dild og brøndkarse.
Det ser smukt ud at blande sommerblomster og køkkenhaveafgrøder i altankasserne.
Blomster, blomster, blomster!
Når der skal vælges blomster til plantekasserne, så er det en god idé at vælge nogle, der ikke drysser for meget. Dels risikerer du at der kommer pletter på altanens gulv, dels kan det være generende for underboen at det ‘sner’ med blomsterblade.
En anden tommelfingerregel, der er værd at huske er, at jo mere spinkel plantens stængel er, jo lettere knækker den når der kommer en kastevind på altanen. Vælg gerne de mere robuste planter med busket, robust vækst – alternativt kan du skabe læ på altanen med et læsejl.
Uanset om du har en altan med fuld sol eller halvskygge, så er der mange gode og farvestrålende blomster at vælge mellem. Klassiske etårige sommerblomster som Flittiglise, Vingetobak, Petunia, Morgenfrue, Tallerkensmækker og Frøkenhat blomster overdådigt helt til frost. Sommerblomsterne elsker sol, men kan også sagtens tåle halvskygge. Dog går skyggen ud over blomstringen.
Nu hvor risikoen for frost er overstået er det også oplagt at sætte Dahlia, Begonier og Fuchsia i krukkerne. De fås et væld af farver og højder, og de blomstrer utrætteligt lige til frosten kommer. Du kan gemme planterne fra år til år hvis du opbevarer dem mørkt og frostfrit.
Roser, stauder, klatreplanter som klematis og kaprifolie, blomstrende buske som Hortensia og mange andre planter kan også sagtens gro på altanen. Da det planter, du kan have glæde af år efter år, så er det en god idé at plante dem i så store krukker som muligt og sørge for at vande regelmæssigt – især hvis vejret viser sig fra den pæne side med masser af sol og høje temperaturer.
Bekæmp bladlus
I juni måned begynder bladlusene for alvor at dukke op. De små, lysegrønne skadedyr sidder på undersiden af de unge blade.
Du kan fjerne bladlusene med en velrettet hård vandstråle fra en forstøverflaske eller bekæmpe dem med insektsæbe bestående af 50 gram fast brun sæbe opløst i 2 ½ liter vand. Du sprøjter insektsæben på alle de bladlus, du kan finde. Jo før du starter bekæmpelsen, jo større er chancen for succes! Du kan også forsøge dig med nyttedyr, men de er normalt mest effektive i drivhuse og som forebyggende behandling.
Er planten meget hårdt ramt, så kan du give den grønne del af planten (ikke roden!) et 40 grader varmt bad. Du dypper ganske enkelt plantens top ned i en spand med varmt vand. Det slår alle lus ihjel og fjerner samtidigt den klistrede belægning, som lusenes ekskrementer efterlader. Lus er især glade for chili, basilikum, peberfrugt, roser og frugttræer som blommer og kirsebær.
5 tips når du skal plante krukkerne til
- Sørg for at der er drænhul i alle plantekasser, så overskydende vand kan løbe fra
- Læg et stykke stof – f.eks. en éngangsvaskeklud – mellem drænhul og jord, så der ikke kommer muddervand ud på altanens gulv og videre ned til underboen
- Vælg en god pottemuld. Gerne en med granuleret ler, der hjælper med at holde på vandet, så du ikke skal vande så ofte
- Dæk overfladen med planter eller dækbark. En åben jordoverflade tørrer hurtigt ud og bliver hård og skorpet
- Hold jorden fugtig. Det er bedre at vande meget, men sjældent end lidt, men tit. Det er bedst at vande morgen og aften, hvor fordampningen er mindst