September på altanen

Altanen i september. Det er tid til at fylde altankasserne med smukke efterårsblomster og give træværket et beskyttende lag olie før vinteren. Forbered næste års blomsterflor ved at lægge forårsblomstrende løg i krukkerne allerede nu.

Efteråret står for døren og det begynder at blive tidligt mørkt. Heldigvis kan du stadigt nyde altanen i fulde drag med hyggelige lanterner og smukke efterårsplanter i krukkerne.

Gør krukkerne klar til efteråret

Sommerblomsterne synger på sidste vers og det er tid til at udskifte dem med nogle planter, der bedre tåler kulden og de korte dage.

Start med at tømme altankasserne og krukker for både jord og planter. Jorden er udpint og der er risiko for at sommerblomsterne har efterladt sygdomskim i mulden. Vask krukkerne af så du fjerner skidt og alger. Brug evt. en smule Rodalon i vandet.

Om efteråret kommer der ofte ekstra meget nedbør, så derfor er det nødvendigt at sikre at der er effektivt dræn, så planterne ikke drukner. Læg 3-4 cm leca i bunden og sørg for, at der er et hul i bunden af krukken, så overskydende vand kan løbe væk.

Det er en god idé at bruge krukkefødder til at hæve blomsterpotten nogle centimeter over gulvet. Dels sikrer det, at vandet kan løbe væk, så krukken ikke froststpringer senere. Dels undgår du, at krukken laver grimme ringe på dit altangulv.

Gode planter til den kølige tid

Der er mange gode efterårsblomster at vælge mellem. Høstasters, krysantemum, lyng, skimmia, hebe og høstanemone er ægte krukke-klassikere til efteråret. Besøg dit lokale havecenter og se det store udvalg i farver og planteform- og højde.

Du kan med fordel kombinere blomsterne med planter, der har et flot løv. Alunrod har smukke blade og kan fåes i flere forskellige farver fra lime til vinrød. Pyntekål har spraglede blade i grønt tilsat hvidt eller pink. Efeu kan du få i rigtigt mange varianter i forskellige nuancer af grøn. Bjergte er en lav plante med blanke blade og små røde bær.

Der er mange muligheder for at tilføje ekstra dekoration i form af små lanterner, pyntegræskar, lyskæder og røde æbler. Sidstnævnte vil de vilde fugle helt sikkert sætte pris på.

Forbered foråret allerede nu

Der er ikke noget mere livsbekræftende end når de første små plade fra erantis og vintergækker titter frem i februar! Det er nu, du skal sætte løgplanterne i jorden for at give dem tid til at etablere sig.

Fyld krukken med en god pottemuld og læg blomsterløget i en dybde, der svarer til cirka 3 gange løgets højde. Du kan sagtens lægge store løg som tulipaner og påskeliljer nederste og små løg af vintergækker, perlehyacinter og erantis oven over. På den måde vil den ene blomst afløse den anden.

Du kan også stadigt nå at så frø af toårige planter som stedmoderblomster, akelejer, pæoner og andre kuldespirende blomsterfrø. Så dem i potter med ugødet så- og priklemuld og stil potten i skyggen. Sørg for, at jorden ikke tørrer ud og når flyt planterne til større krukker, når de er vokset til.

Altankøkkenhaven i september

Nu kan du høste de sidste grøntsager, krydderurter og frugt. Måske har du tilstrækkeligt med afgrøder til at du kan sylte lidt eller lave en spændende kryddersalt, så du kan gemme smagen af sommer.

Fjern de planter, der er færdige med at give afgrøder. Du kan stadigt nå at så et sidste hold bladgrøntsager, så du har friske forsyninger til salatskålen helt til frosten kommer. Den kan være orientalske typer som pak choi og mitzuna eller spinat og pluksalat.

Er din altan klar til vinteren

Sommerens solstråler er hårde ved altanens træværk. Håndlister og trægulve ser matte og triste ud. Ved at give dem en gang olie får træet sit smukke udseende tilbage og er klar til vinterens rusk og regn.

Du kan se her, hvordan du giver træet olie