Inspiration til privatliv på altanen: sådan får du fred og ro i dit uderum

Nogle altanejere er så heldige, at der ikke er andre altaner, så langt øjet rækker. Men mange altaner er sat op tæt på hinanden. Det kan sætte naboskabet og altanoplevelsen på prøve. Så hvordan kan man opretholde sit privatliv med naboerne så tæt på? Bliv inspireret her.

En altan kan let betyde flere blikke, der følger med, og flere ører, der lytter med. Altanen er et uderum, og derfor er der ikke så meget privatliv, hvis dine naboers altaner er sat op på samme mur. Det er der heldigvis noget at gøre ved. Her kan du læse vores gode råd til at få mere privatliv fra både de faste altaninstallationer og til det mere grønne planteprivatliv.

Den bedste løsning afhænger selvfølgelig af din altans placering. Om altanen er på fjerde eller på første sal er afgørende for, hvor det er bedst at skærme af og hvordan. Derfor skal du altid tage udgangspunkt i din egen altan og dens placering. Det er også en god huskeregel, at man ikke behøver lukke helt af for at få privatliv. Mindre kan også gøre det, og lidt planter kan betyde meget for, at du kan være i fred. Privatlivet betyder ikke, at sol, vind og udsigt forsvinder.

Sørg for at være helt sikker på din boligforenings regler i forbindelse med altaner. Nogle steder kan det være, at det ikke er tilladt at sætte en skærm op, så tjek reglerne, før du begynder at installere alt muligt.

Husk at indtænke privatliv i altanplanerne

Helt fra starten i altanprocessen kan det være en god ide at medtænke privatlivet på altanerne. Man vil hurtigt kunne se, hvor tæt altanerne ligger på hinanden, når altanfirmaet viser skitser og giver forslag. Der er faste regler for, at en altan ikke må være monteret sådan, at man kan se ind ad sine naboers vinduer. Men er altanerne placeret meget tæt, kan man tale med altanfirmaet om, hvilke løsninger de kan anbefale.

Værnet kan afskærme meget

I valget af materiale til altanværnet er der forskellige muligheder for mere eller mindre privatliv. På nogle typer værn er det muligt at sætte stof, læsejl eller andet op, så værnet ikke er gennemsigtigt. Et ugennemsigtigt værn kombineret med relativt lave stole er en god start, fordi man sidder mere i fred bag værnet.

For mere lys kombineret med privatliv kan man overveje mat glas til værnet. Det ser elegant ud, det lukker lys ind, og det skærmer for uvedkommende blikke.

Ekstra afskærmning

Mange altanvirksomheder og boligbutikker tilbyder ekstra skærme til afskærmning på altanen af forskelligt materiale, så det ikke er til at se ind på altanen fra siderne. Det giver en følelse af, at privatlivet er intakt. Hvis man gerne vil have lys på altanen, kan det være en løsning med afskærmning i mat glas.

Ofte er det vigtigst at få skærmet af fra siden, fordi det er her, naboaltanerne typisk vil have mest udsyn. Man kan også overveje at have afskærmning på noget af altanen fortil, hvis man føler sig overvåget forfra. Det vil ofte være, hvis altanerne er placeret i en gård, hvor der ikke er langt over til den anden side, eller hvis altanerne er placeret i forbindelse med et hjørne på bygningen eller en atypisk vinkel. Men så må man gå lidt på kompromis med luft, lys og udsigt.

Gør det selv-løsninger

Man behøver ikke punge ud til skærme for at undgå naboernes opmærksomhed. Du kan også lave mange fine løsninger selv. Det kan for eksempel være hjemmelavede opsætninger, eller du kan bruge planter til at skabe mere privatliv. De hjemmelavede løsninger kan du læse mere om herunder.

Hjemmelavede skærme

Vil du hellere have en fletskærm, der også lukker lys ind, eller afskærmning i et andet materiale, kan du selv finde en passende skærm og montere den det rigtige sted. På den måde får du lige præcis den indretning, du ønsker, og du kan placere skærmen lige der, hvor der er mest brug for den.

Du kan montere en skærm med ståltråd, strips og kroge i muren med snore i. Det er vigtigt, at du sørger for at montere skærmen, så det holder. Det er farligt, hvis en dårligt monteret skærm falder ned. Er der meget blæsende på din altan, bør du være helt sikker på, at du har monteret din løsning godt nok. Er din altan stor nok, kan du overveje en fritstående skærm. Du skal med en fritstående skærm også være helt sikker på, at den ikke vælter, falder ned eller blæser væk.

Planter i altankasser og krukker

Det er helt oplagt at kombinere planteliv med privatliv. Planter er en flot og hyggelig måde at få mere fred på. Ved grønne løsninger er det også en fordel, at planterne ud over at skærme for nysgerrige blikke kan tage noget af lyden.

Altankasser med blomster af varierende størrelse har et rigtig godt afskærmningspotentiale. Sørg for, at altankasserne er monteret godt, så sikkerheden er i orden. Vælg planter med mange blade, som bliver relativt høje. I krukker på altanen kan det være en god ide at vælge planter med en stamme, så du ikke optager for meget plads på altanen, men får afskærmningen fra planten over værnet.

Det kræver selvfølgelig lidt vilje, lidt tid og lidt grønne fingre at holde og pleje planterne. Planter på altanen har ikke godt af for meget blæst, så er der rusk på din altan, så pas på, at planterne ikke vælter eller det, der er værre. Når du tænker i planter, er det også vigtigt at overveje, om din altan ligger sådan, at planterne får nok sol. Det er vigtigst med den varme middagssol, for at planter kan overleve.

Krydderurter på altanen
Hvis du har en altan med begrænset sol, kan det være en ide at satse på krydderurter frem for blomster til at afskærme for blikke. Krydderurter har også den fordel, at de kan forsøde dine måltider på altanen. Det er muligt at finde krydderurter, du kan plante nu, og som kan overvintre. Det gælder for eksempel estragon og oregano. 

Slyngplanter til afskærmning

En løsning, hvis du vil have mere privatliv, end krukker og altankasser kan klare, er slyngplanter med espalier eller klatrevæg. Man kan få fritstående kasser med espalier, så en slyngplante kan kravle, eller du kan plante krukker og montere en klatrevæg eller måske hønsenet alt efter hvilken slyngplante, du vælger. Det tager selvfølgelig tid at få til at gro, og det kræver en relativt stor altan. Igen er det vigtigt, at det ikke blæser væk eller vælter.

De mest velegnede slyngplanter er nogen, der ikke er for tunge, men som vokser relativt hurtigt. Det kan for eksempel være klematis og flerårig ærteblomst, også kaldt staudelatyrus. Dem kan du plante i krukker og lade gro op ad snor eller net. Den flerårige ærteblomst har den fordel, at den kan passe sig selv vinteren over, og så blomstrer den igen året efter. Den flerårige ærteblomst sås dog bedst i april. Man kan også købe latyrusblomster, der bliver en halv meter høje, som er optimale til altankasser. Lathyrus kan plantes indendørs om efteråret og sættes ud om foråret.

Klematis kræver vandrette snore eller et klatrestativ med vandrette stivere. Klematis er en lidt tungere plante, så den kræver et stærkere klatrestativ. Klematis kan plantes i efteråret, men den kræver mere pleje end den flerårige ærteblomst. Det er en god ide at researche, hvordan og hvornår en klematis skal beskæres. En klematis kræver relativt meget plads, så den er mest velegnet på større altaner. Derudover kan du overveje humle eller klatrehortensia.

Hængeplanter

En anden løsning kan være hængeplanter. Fordelen ved hængeplanter er, at de skaber god afskærmning, der ser rigtig hyggelig ud. Og er du heldig, kan du finde planter, der ikke kræver så meget pleje. Heldigvis regner det tit i Danmark, så det er ikke en stor ulykke, hvis du glemmer at give planterne vand. Har du en altan bygget ind i muren, kan du eventuelt sætte en stang op til at hænge planterne op i. Hængeplanter er mest velegnede, hvis det ikke blæser for meget din altan, for de går let i stykker, især hvis de hænger tæt.

Gå i gang med planterne allerede nu

Selvom august og september typisk er måneder, hvor man høster, kan du også plante planter nu. Stedsegrønne planter skal plantes i efteråret, og roser skal plantes omkring oktober. Stauder kan du også plante i efteråret. Vil du have en forårshave på altanen, så plant også forårsløg i krukker og altankasser i september. Det kan fx være vintergækker, tulipaner og påskeliljer. Sørg for, at du planter i krukker, der kan tåle frosten vinteren over.

Overvej at forberede din forårsaltan nu ved at så planterne indendørs, så du kan plante dem ud på altanen til foråret.

Snyd lidt

Har du ikke grønne fingre, findes der mange kunstige planter, som kan give fin afskærmning, uden at de lugter langt væk af plastik. Her skal du igen være opmærksom på vind og vejr i forhold til blæst og risikoen for, at de går i stykker eller falder ned. Kunstige blomster er ikke så tunge som de ægte blomster, så vær sikker på, at de ikke udgør nogen risiko.

MiNALTANs løsninger til mere privatliv
Vi har forskellige løsninger til, hvordan du kan få privatliv på vores altaner. Du kan for eksempel se vores indbliksskærme her.

Vi står altid klar til en snak om, hvordan vi kan skabe mere privatliv på din altan med udgangspunkt i dine behov og ønsker.

Uanset om du vælger en permanent afskærmning eller går i den mere grønne afdeling, håber vi, at du finder mest muligt privatliv på din altan, så du kan nyde dit uderum i fred og ro.