Bekæmp svamp og skimmel på altanen

Skimmelsvamp er generende og træls, og det kan også være farligt for helbredet. Her kan du læse mere om, hvad skimmelsvamp er, og hvordan du kan undgå, at det rammer din altan. Heldigvis er det typisk indendørs, at skimmelsvampen angriber, og har du altan, kan du bedre skabe det gode indeklima, som skimmelsvampen ikke kan lide.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er småbitte svampe, der elsker fugtige overflader. De spreder sig ved hjælp af sporer i luften ­– der er faktisk altid lidt svampespore i luften, men man skal sørge for, at de ikke sætter sig på vægge eller overflader. Der skal være høj fugtighed, for at svampesporerne sætter sig, som kan komme fra indeklimaet, fra vandskader eller fra stor forskel på varme indefra og kulden udefra. Hvis ens altandør dugger meget, er det et tegn på dårligt indeklima, og så skal man lufte mere ud for at undgå, at svampesporerne sætter sig som skimmelsvamp. Fugt er altså en rød lampe, du skal være opmærksom på i forbindelse med skimmelsvamp. Det kan se ud på mange forskellige måder, men ofte er det et tyndt lag skjolder på overfladen, som kan være forskellige farver.

Hvad er farerne ved det?

Nogle svampes sporer er giftige, og det kan give hovedpine og træthed. Men selvom det ikke er giftig skimmelsvamp, kan en høj koncentration af sporer i luften i en bolig irritere og give allergiske reaktioner særligt for folk, der har allergi i forvejen. Nogle mennesker er endda allergiske over for skimmelsvampenes sporer. Skimmelsvamp kan altså være meget ubehageligt og også give sygdomme.

Råd og svamp i træet på altanen

Der kan være svamp i træet på en altan. Det hænger sammen med fugtighed og råd. Er træet blevet porøst af råd og svamp, så kan det være farligt, fordi det går i stykker. Derfor skal det udskiftes, hvis det er hårdt ramt. Ofte vil træet på en altan være behandlet med skimmelhindrende midler.

Det, der kunne ligne skimmelsvamp på altanen, kan være alger, som lægger sig som et grønt lag på træet. Alger er ikke farlige, men det ser ikke så pænt ud. Læs med her, hvor vi har skrevet om at fjerne dem. 

Problemer ved altanen ovenover

På en altan vil vækstmuligheder for skimmelsvamp typisk være at finde inde ved væggen lige under eller på altanen ovenover. Det kan også være under taget på en carport eller andre tagudhæng. Problemet opstår, fordi der skabes kondens på grund af mødet mellem varmen fra væggen og kulden fra luften. Det danner en fugtighed, som kan give grobund for skimmelsvampen. Så hold særligt øje med det sted på din altan.

Hvordan løses problemet?

Det gælder om at eliminere grunden til, at der kommer skimmelsvamp. Hvad er det, der giver gode vækstbetingelser for svampen? Herefter skal man fjerne svampen med Rodalon eller andet, der også fjerner sporerne. Og så skal man fremover sørge for at lufte ud og holde fugtigheden nede. Er svampen udendørs under altanen ovenover er det selvfølgelig svært at fjerne årsagen. Her må man vaske ned med Rodalon ind i mellem – og så glæde sig over, at skimmelsvamp ikke har samme helbredsproblemer, når det er udendørs, fordi sporerne i luften ikke har samme høje koncentration som indendørs.

Få mere viden om skimmelsvamp

På hjemmesiden her kan du finde alt det, du gerne vil vide om skimmelsvamp. Der er for eksempel en god guide til at få bugt med skimmelsvamp her

En altan mindsker risiko for skimmesvamp i lejligheden

Når du har en altan kan du faktisk være mere tryg, for lejligheder med altaner har lavere risiko for at blive ramt af skimmelsvamp, fordi der er bedre muligheder for udluftning. Sørg derfor for at bruge altanen og altandøren, hold den åben, og luft ud, så du får det bedst mulige indeklima uden fugtighed. Det gælder særligt, hvis du tørrer tøj indenfor, som generelt ikke kan anbefales. Den tørre og friske luft kan skimmelsvampen nemlig ikke lide.