Kuffert og blomster på en god altan fra MinAltan

Hvem passer planterne på din altan mens du er på ferie? Få 5 gode råd til hvordan du forbereder planterne, så de kan være alene hjemme i en uge.

Ferietid! Er der noget skønnere end at rejse ud i verden, nyde livet og slappe af? Og er det ikke bare ærgerligt at komme hjem til en altan fyldt med visne planter?

Her får du 5 tip til at forberede altanens planter, så de kan klare sig i op til en uge uden hjælp.

Start med at tjekke vejrudsigten så du ved, om du skal forberede dig på at vande eller redde planterne fra druknedøden. Tak fordi du læser med hos MinAltan


1 – Gennemvand dine altankasser og krukker

Sol og vind kan udtørre planterne på altanen på meget kort tid. Det er vigtigt at du sørger for, at både jord og planter har fået alt det vand, de kan opmagasinere, før du tager på ferie.

Start dagen før afrejse. Vand altankasserne meget grundigt. Sæt krukkerne i en spand vand og lad dem trække mindst en time. Aftenen før afrejse gentager du, så du er sikker på at dine planter er helt saftspændte.

Har du krukker, der står i underskåle, så fyld underskålen op med vand.


2 – Flyt planterne til skygge og læ

Jo mere beskyttet dine planter står – jo mindre vand bruger de.

De små krukker kan eventuelt sættes ind i boligens køligste rum. De større planter placeres i det hjørne af altanen, hvor der er mest læ. Løft altankasserne ned på gulvet og sæt dem i skyggen.

Lav om muligt skygge ved for eksempel at lægge altanbordet ned så det virker som læsejl.


3 – Trim planterne

Klip sommerblomster og roser tilbage og kom hjem til et helt nyt blomsterflor. Bind klatrende planter op så de ikke vælter.

Fjern både modne og umodne frugter fra tomat og andre planter, der sætter frugt over en længere periode. Det kræver masser af energi og vand når planterne skal producere afgrøder – og du er jo alligevel ikke hjemme til at nyde høsten.


4 – Selvvanding

Du kan få mange gode systemer til selvvanding på altanen. Nogle skal kobles på vandhanen og andre kan trække vandet fra en balje. Spørg hos dit lokale havecenter eller søg informationer på internettet.

Du kan også lave din egen selvvanding ved at fylde nogle plastikflasker med vand og stikke halsen ned i pottemulden. Planterne tager det vand de skal bruge.

Har du store krukker, så sæt gerne flere flasker – og har du små krukker, så brug også små flasker, da de ellers vil vælte.

Bemærk, at hvis du ikke har fulgt punkt 1 og fugtmættet pottemulden så kan selv en stor flaske vand blive tømt på få timer!


5 – Husk dræn

Hvis det danske sommervejr viser sig fra sin vådeste side er det vigtigt at sørge for at alle dine planter kan komme af med overskudsvandet.

Alle altankasser og -krukker skal have et drænhul. Skal du selv i gang med boremaskinen, så placer hullet i krukken nogle centimeter fra bunden. På den måde får krukken automatisk et selvvandings-reservoir.


Skal du være væk i længere tid så få en nabo eller ven til at kigge forbi og give planterne en vand-opfyldning og tjekke at alt er som det skal være.

Giv din altan-passer lov til at plukke løs af blomster og afgrøder. Det får planterne til at sætte nye skud og blomsterknopper som du kan nyde når du kommer hjem fra ferien.

Spørg os til råds om foreningens altanprojekt

Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig fra altandrøm til morgenkaffe på altanen.