Smuk og behagelig altan fra Minaltan

En brandsikker altanvinter

Vinteren har efterhånden indtaget danskernes altaner, og ifølge Københavns Brandvæsen kræver sæsonens festlige højtider en skærpet opmærksomhed på altansikkerheden. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan altanen holdes vintersikker.

Den friske morgenluft nydes bedst fra altanen, og det gælder også i vinterperioden. Her nyder mange danskere morgenkaffen med et varmt tæppe om benene, ligesom julefrokostgæsterne ofte indtager altanen for at trække lidt frisk luft ovenpå karrysilden og flæskestegen.

Og apropos julefrokosten, så er vinterhalvåret en oase for traditioner og højtider, som kræver ekstra opmærksomhed på altanen. Ifølge Marcello Francati, der er områdeleder hos Københavns Brandvæsen, er der en række sikkerhedsforanstaltninger, som man med fordel kan gøre sig for at sørge for, at altanen nydes på den sikreste måde til jul og nytår.

Slæb ikke juletræet ud på altanen

I forhold til brandsikkerhed er sæsonen godt hjulpet på vej af kulden, som i første instans forebygger mange udendørsbrande. Alligevel kan der under bestemte forhold nemt opstå brand, selv når vejret ser koldt og vådt ud. Og altanen er særligt udsat omkring jul- og nytårstid. Sådan lyder det fra Marcello Francati. Ifølge ham er det faktisk kombinationen af jul og nytår, der udgør en ekstra risiko.

”Når julen er veloverstået, har vi en tendens til at smide juletræet eller kasserne med julepynt ud på altanen for at gøre plads til vores nytårsgæster. Derudover ser vi ofte i højtiderne, at folk stiller flamingokasser med catering ud på deres altaner. Det kan være et problem, for når der først står noget brandfarligt på altanen, så forhøjes risikoen for brand.”

Brand på altanen

En brand på altanen opstår i den kolde sæson primært af to ting. Enten kan der være tale om en halvslukket cigaret efterladt af en feststemt jule- eller nytårsgæst, eller af en vildfaren eller nedfalden nytårsraket, som har fundet vej ind på altanen. Begge situationer kan ulme sig frem til en reel antænding.

”Og her skal man se billedet for sig. Hvis en raket lander på en tom altans betongulv, så dør den stille og roligt ud. Men lander den på en altan, der er fyldt med julepynt, flamingokasser eller eventuelt et juletræ, så er der altså lige pludselig en risiko,” forklarer områdelederen fra Københavns Brandvæsen.

Får man imidlertid gæster om fem minutter og har man ikke tid til at skaffe sig af med juletræet, kan man ifølge Marcello Francati, mindske risikoen for en juletræsbrand ved at give det en halv spand vand. Opfordringen fra Københavns Brandvæsen er derfor: Hold hellere rygepause under festlighederne på en tom altan fremfor på en fyldt altan.

Marcello Francati retter samtidig opmærksomheden mod, at det som udgangspunkt altid er et godt råd at holde nytår på gaden og ikke på altanen. Vildfarne raketter, særligt i storbyen, rammer ofte bygninger oppe i luften. Det er derfor en strategisk god beslutning ikke at placere sig oppe i luftlagene.

Skal anden grilles?

Det bliver mere og mere almindeligt at tilberede alverdens retter på grillen, og det gælder også i vinterhalvåret. Mange tyer til altanen for at grille, og skulle man have lyst til at grille anden eller flæskestegen juleaften, kan man sagtens give sig i kast med det. Der er imidlertid nogle forholdsregler, man skal gøre sig, inden anden kastes ombord i grillen på altanen, siger Marcello Francati.

”Helt grundlæggende skal man starte med at undersøge, om ens boligforening overhovedet tillader grill på bygningens altaner, hvis man eksempelvis bor i et lejlighedskompleks. Der er mange steder, hvor det simpelthen ikke er sikkert nok og derfor ikke er tilladt. ”

Når den forberedende øvelse er overstået, råder brandvæsnet de grillelystne til at anvende en gasgrill frem for en kulgrill.

”En gasgrill har ikke åben ild og udvikler ikke ligeså meget røg, der kan trænge ind i vinduer og genere naboerne. Samtidig er der mere blæst i det højere luftlag, som kan hvirvle aske rundt på altanen, hvis man bruger en kulgrill. Derudover skal man huske alle de gængse grillregler, som jo også gælder, selvom det er vinter og koldt. Grillen skal placeres på et brandfast underlag og langt væk fra brandbart materiale – som eksempelvis det juletræ, man kunne have stillet ud på altanen.”

Et afsluttende råd fra områdelederen lyder på at have lidt vand stående på altanen til jule- eller nytårsfesten. Det skader ikke, men er til gengæld praktisk hvis uheldet er ude med enten grillen, en halvtændt cigaret eller en vildfaren raket.

MiNALTAN og Københavns Brandvæsen ønsker alle en glædelig jul og et godt og sikkert nytår på altanerne rundt omkring i Danmark.

Spørg os til råds om foreningens altanprojekt

Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig fra altandrøm til morgenkaffe på altanen.