En altan i august

I august handler det mest om nydelse på din altan. Det er tid til at slappe af og glæde sig over en overdådig blomstringen og høste frugterne af forårets arbejde i altan-køkkenhaven. Få tips til, hvordan du indsamler frø til næste års blomsterflor.

De lyse nætter er allerede på retur, og her i sensommeren handler det om at nyde de lune dage på altanen mest muligt.

Sommerblomsterne i krukker og altankasser er måske ved at være lidt ranglede og triste at se på så grib muligheden for at forberede et smukt efterår på altanen.

Giv planterne en foryngelseskur

Du kan forlænge blomstringen af sommerblomster, dahlia, ærteblomster, roser, stauder og mange flere ved løbende at fjerne visne blomster. Brug en lille saks og klip ned til nærmeste knop eller blad. På den måde vil planten blive ved med at sætte friske knopper og blomster.

Visne blomster på lange, bladløse stængler fjernes helt nede ved basis og har du skæmblomstrende planter som hortensia, så fjernes hele skærmen på én gang.

Er der stauder, der er visnet helt ned, så kan du prøve at klippe dem ned til 8-10 centimeters højde. Måske skyder de fra bunden og er klar til at give en ekstra blomstring.

Det er også i august, at du skal give dine planter gødning for sidste gang i år. Når efteråret kommer falder forbruget af næringsstofferne og planterne går mere eller mindre i dvale for at samle kræfter til næste år.

Når du kniber ranglede skud af pelargonier og andre planter, så kan du prøve om du kan få dem til at slå rod og blive til nye planter.

Høst frø fra egne planter

Både blomster og grøntsager sætter blomster. Du kan indsamle dem og gemme dem til næste år, så du får masser af planter ganske gratis.

Når du skal høste frø, så er det vigtigt at de er helt modne. Det er de, når frøstanden er brun og tør og frøene let rasler ud. Det er vigtigt at du høster i tørt vejr, så frøene ikke er fugtige når de skal gemmes væk. Fugtige frø vil mugne eller spire – og dø.

Du kan forsigtigt banke frøstanden, så frøene drysser ud. Du kan samle frøene i en skål eller direkte i et kaffefilter, som du omhyggeligt lukker før du pakker frøene væk.

Er du ikke hjemme i dagtimerne, så kan du indsamle frø ved at lukke en af de små chiffonposer fra smykker omkring frøstanden. Når frøstanden åbner sig og frøene drysser ud vil de havne i posen.

Gem frøene i små papirsposer eller kaffefiltre, som du skriver navn på. Luk omhyggeligt, så der ikke drysser frø ud. Put poserne i en plastikpose og sug luften ud og gem dem i køleskabet til du skal så nye planter til foråret.

Se priser på altaner på MinAltan

Tid til at forberede næste års frugthøst

Har du planer om at få store planter som søjleæbletræer på altanen, så er det en god idé at plante dem i krukker i august. Så får rødderne tid til at etablere sig før vinteren og planterne er klar til at levere frugt allerede fra næste sommer.

Det er også et godt tidspunkt at plante friske jordbærplanter i altankasserne eller som bunddække under frugttræer og -buske. Jordbær, der bliver plantet i august vil levere masser af bær til næste sommer. Når jordbærplanter er 3-4 år gamle, så er det tid til at skifte dem ud, da de så ikke længere leverer optimalt.

Altankøkkenhaven i august

Der er en overflod af ting, der modner i august! Bønner, ærter, squash, kartofler

I takt med at afgrøder som salat og gulerødder bliver spist, bliver der huller i rækkerne. Det kan du sagtens udnytte til endnu et hold afgrøder. Hurtigtvoksende bladgrønsager som spinat, salat og rucola vil hurtigt fylde den bare jord. Du kan også forsøge dig med asiatiske specialiter som pak choi, mizuna og bladsennep, der smager fantastisk i salater.

De fleste supermarkeder og købmænd har for længst fjernet stativet med frøposer, men besøg dit lokale havecenter eller søg på internettet efter de mange specialbutikker for frø på internettet. Du kan gemme resten af frøene til næste forår ved at opbevare dem mørkt, tørt og køligt.

Har du tomater på altanen, så knib topskuddet af, så planten bruger sin energi på at udvikle de eksisterende frugter i stedet for at fortsætte væksten opad.

Sommerens sidste kartofler

Har du kartofler på altanen, så vil du opdage, at toppen ikke længere vokser. Derimod bruger planten energien på at gøre knoldene klar til lagring.

Hvis toppen angribes af skimmel, så klip den ned og smid den væk. Skimmel smitter, så du skal fjerne bladene helt fra altanen.

Kartofler er – som de fleste andre afgrøder – mest smagfulde når de er nyhøstede, så med mindre du har mange kartofler og vil gemme til vinteren, så spis endelig løs og glæd dig over smagen af friske danske sommerkartofler.

Spørg os til råds om foreningens altanprojekt

Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig fra altandrøm til morgenkaffe på altanen.